Önkéntesség

Önkéntesség

 

Az önkéntesség az EU egyik alapelve, hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez, mindemellett az önkéntes tevékenységek fejlesztik a szociális készségeket és kompetenciákat, erősítik a társadalmi szolidaritást, valamint sokoldalú tapasztalatot nyújtanak. Klasszikus értelemben véve az önkéntesség a közösségi gondoskodás, a társadalmi szolidaritás és ezen belül a karitatív tevékenység része, amely az emberiség fejlődésének alapértékei közé tartozik. 

 

A 2012-ben megalkotott Nemzeti Önkéntes Stratégia meghatározása szerint az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a személy szabad akaratából, egyéni választás és motiváció alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez más személy, személyek vagy a közösség javát szolgálva.

 

Bővebb információ: Önkéntes Portál – www.onkentes.gov.hu

 

Az onkentes.gov.hu egyrészt hasznos, gyakorlati és naprakész információkkal, friss hírekkel szolgál az önkéntességről, az önkéntes tevékenységről az érdeklődők – mind az önkéntesek, a leendő önkéntesek, mind pedig a fogadó szervezetek – számára, másrészt pedig biztosítja, hogy az önkénteskedni vágyók könnyen és gyorsan megtalálják a számukra, egyéni elképzeléseiknek leginkább megfelelő önkéntes lehetőségeket, a fogadó szervezetek pedig hirdethessék épp aktuális önkéntes lehetőségeiket. 

 

Az önkéntes tevékenység olyan humán erőforrás, amely egyrészt hozzájárul társadalmunk erkölcsi, szociális, kulturális fejlődéséhez, másrészt a gazdaság – nemzeti jövedelemben mérhető – erősödéséhez.