Kapcsolati erőszak és emberkereskedelem elleni küzdelem

A kapcsolati erőszak és emberkereskedelem elleni hatékony küzdelem több minisztérium és ágazat összefogását, együttműködését igényli. Államtitkárságunk kiemelt feladata az áldozatokat segítő speciális ellátórendszer működtetése. A 06-80-20-55-20-as telefonszámon a nap 24 órájában ingyen hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT). Az OKIT információkat nyújt, telefonos tanácsadást biztosít, krízishelyzetben pedig megszervezi és koordinálja az áldozatok védett helyre történő menekítését. A különböző védett intézményekben szakemberek (szociális munkások, pszichológus, jogász) segítenek a krízishelyzet megszüntetésében.

 

A kapcsolati erőszak áldozatainak kríziskezelő ambulanciák, krízisközpontok, titkos menedékházak és félutas házak, az emberkereskedelem áldozatainak átmeneti szállások és félutas házak nyújtanak segítséget. Ezen szolgáltatásokról információ a 06-80-20-55-20-as telefonszámon kérhető.

 

Kiemelten fontosnak tartjuk azon szakemberek képzését, akiknek munkájuk révén kiemelt szerepük van abban, hogy mielőbb felismerjék, ha egy gyermek vagy szülője kapcsolati erőszak vagy emberkereskedelem áldozata. A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai részére (5000 főnek) szervez akkreditált képzést a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.
A képzésről részletek a következő helyen érhetők el: https://www.csbo.hu/kepzesek.

 

Létrejött a „kapcsoljegybol” applikáció is (https://www.kapcsoljegybol.hu/mobilalkalmazas), mely pánikgomb funkcióval azonnali segítségkérési lehetőséget biztosít, illetve megmutatja, hol érhető el az áldozathoz legközelebb segítő szolgáltatás.

 

Fontos, hogy a szakemberek mellett mind az áldozatok, mind a környezetükben élők felismerjék a bántalmazás jeleit, fontos, hogy mindenki tudja, a kapcsolati erőszak nem magánügy, és az érintettek számára biztosítottak a segítségkérés lehetőségei. E célból támogatja a minisztérium „a szeretet nem árt” szlogennel futó kampányt. A kampányhoz információs oldal is kapcsolódik (https://www.segelyszervezet.hu/aszeretetnemart). A kampányt megvalósító Magyar Ökumenikus Segélyszervezet online (igény szerint anonim) tanácsadást is biztosít a kapcsolati erőszak érintettjeinek.