Az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos előrelépések

Januártól megemelkedett két, 1-es típusú diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása, valamint a jövőben az ilyen gyermekeket nevelő szülők is igénybe vehetik a gyermekek otthongondozási díját és az ápolási díjat.

 

Két eszközhöz – az inzulinpumpához és a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzorhoz – a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98 százalékos, a szenzorhoz és távadóhoz a felnőtteknek 80 százalékos támogatással lehet hozzájutni.

 

Ezek az eszközök jelenleg a legmodernebb technológiát jelentik, ezért a kormány azt szeretné, hogy Magyarországon minden 1-es típusú diabétesszel élő használhassa ezeket.

 

A szenzort hat hónapra kapják meg az érintettek, azt követően akkor újíthatják meg az alanyi jogú támogatást, ha a vizsgálatok során látszik, hogy használják az eszközt.

 

A kormány célja az is, hogy az 1-es típusú diabétesszel élők ugyanolyan feltételekkel vehessenek részt a közétkeztetésben és a köznevelésben, mint egészséges társaik.

 

Bővebb információ:

 

1./ az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik életkörülményeinek javításáról szóló 1634/2019. (XI. 14.) Korm. határozat

2./ az egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 32/2019. (XII. 17.) EMMI rendelet

3./ a szociális pénzbeli ellátásokkal kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 313/2019. (XII. 18.) Korm. rendelet

Szurikáta Alapítvány