Családvédelmi Akcióterv

A népesedési problémák megoldása a belső erőforrásokra támaszkodva ugyan nehéz feladat és időre van szükség hozzá, de lehetséges, ezért vezettük be a magyar családpolitikai modellt, amely pénzügyi támogatásokkal, szolgáltatásokkal, valamint családbarát szemlélettel segíti a családokat.

A támogatásokkal azt szeretnénk elérni, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen.

Bővebb információ a csalad.hu oldalán olvasható.

2019. július. 1-től megvalósuló intézkedések

 

Babaváró Támogatás

 

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft, futamideje 20 év. Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedjük. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedjük. (A gyermekszámba csak a hitelkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekek számítanak be.) A folyósított kölcsönökre az állam kezességet vállal.

Bevezetés: 2019. július 1.
Igénybevételi időtartam: 2022. december 31-ig

 

Kamattámogatott lakáscélú kölcsön kiterjesztése a használt lakást vásárlókra

 

A jelenleg csak új lakásra – a CSOK mellett – felvehető, legfeljebb 3%-os kamatozású, 2 gyermekre 10 millió, 3 gyermekre 15 millió Ft összegű kedvezményes hitelt 2019. július 1-től használt lakás vásárlására is fel lehet venni. A hitelt – a CSOK-hoz hasonlóan – a gyermek előre vállalása esetén is megkaphatják az érintettek. További változás, hogy a használt lakásoknál eltöröljük a 35 millió forintos értékhatárt, illetve már nemcsak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, hanem a máshol szerzett társadalombiztosítási jogviszony is figyelembe vehető lesz a CSOK igénylésekor, ha magyar állampolgárok igénylik a támogatást. Szintén újdonság, hogy míg korábban egy régi háznak az alapjait is el kellett bontani ahhoz, hogy új háznak minősüljön egy ingatlan, júliustól már a régi ház alapjára épülő új ingatlan esetén is az új lakásokra járó CSOK összegét lehet felvenni, amennyiben az alapok statikailag rendben vannak.

Bevezetés: 2019. július 1.
Igénybevételi időtartam: nincs korlátozva

 

Jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás kiterjesztése, illetve korábbi összegének emelése

 

Az eddig a harmadik vagy további gyermekek vállalása esetén a lakáshitel-tartozásokhoz nyújtott 1-1 millió Ft jóváírás lehetőségét kiterjesztjük a második gyermeküket váró egygyermekes családokra is (1 millió Ft összegben), emellett a harmadik vagy többedik gyermek születése esetén pedig 4 millió Ft-ra emeljük a támogatás eddigi összegét (az ezt követő további születések esetén ezután is 1-1 millió Ft jár). A hitelelengedést már a magzat betöltött 12. hete után igényelni lehet.

Bevezetés: 2019. július 1.
Igénybevételi időtartam: nincs korlátozva

 

Nagycsaládosok autóvásárlási programja

 

A 3 vagy többgyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió Ft (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) összegű vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

Bevezetés: 2019. július 1.
Igénybevételi időtartam: 2022. december 31.

2020-tól megvalósuló intézkedések

 

Négy- vagy többgyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége

 

2020. január 1-től minden anya, aki jelenleg legalább 4 gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket szült és felnevelt, a nyugdíjba vonulásig teljesen mentesül a jelenleg 15%-os személyi jövedelemadó megfizetése alól. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkával megszerzett jövedelmekre vonatkozik.

Bevezetés: 2020. január 1.
Igénybevételi időtartam: nincs korlátozva

 

Nagyszülői GYED bevezetése

 

2020. január 1-től a még nem nyugdíjas nagyszülők GYED-re is jogosulttá válhatnak, ha a dolgozó szülő(k) helyett vállalják, hogy unokájukat gondozzák, nevelik. Ilyen esetben a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a GYED ellátás, hogy ezzel is ösztönözze őket az unokáik nevelésében való aktívabb részvételre, s ezzel a szülők tehermentesítésére. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást.

Bevezetés: 2020. január 1.
Igénybevételi időtartam: nincs korlátozva

2022-ig megvalósuló intézkedés

 

Bölcsődefejlesztési program

 

A Kormány a jelenlegi mintegy 50 ezer bölcsődei férőhelyet 2022-re 70 ezerre bővíti, annak érdekében, hogy minden kisgyermekes szülő, aki szeretné, bölcsődében tudja elhelyezni gyermekét.

Bevezetés: 2019. évtől folyamatos
Igénybevételi időtartam: 2022-ig valósul meg