A katolikus Családok Éve ünnepére írt beszéd

A katolikus Családok Éve ünnepére írt beszéd

2021. március 19-én Szent József liturgikus ünnepén kezdődött Ferenc pápa által meghirdetett Családok Éve. Budapesten ez alkalomból ünnepi szentmisét celebrált a józsefvárosi Szent József templomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és szentbeszédet mondott Marton Zsolt váci megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense. A szentmisére küldött rövid köszöntő üzenetemet alább olvashatják.

Köszöntő

Eminenciás Bíboros Úr!
Főtisztelendő Püspök Úr!
Ünneplő Közösség!

Nagyböjt idején, húsvétra készülve az idei világjárvánnyal terhelt évben különösen fontos számunkra, hogy a Katolikus Egyház feje meghirdette a családban megélt szeretet örömének évét.

Ma az a hagyományos család, mely a keresztény élet és kultúra egyik alapköve a támadások kereszttüzében áll. Romboló erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák, a közösségeket tönkretegyék, a fiatalokat eltántorítsák a gyermekvállalástól. Az anyából, apából, gyerekekből álló családok célkeresztbe kerültek,  sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben élik meg a kiteljesedést, sokan idejétmúltnak minősítik a nagycsaládos életet. Életünk alapvető értékei azonban az idő múltával sem változnak. A kétezer éve biztos pontokra ma ugyanúgy szükségünk van, mint az előttünk járt generációknak.

A család a bölcső, a gyermek a jövő. Magyarországon 2010 óta dolgozik a Kormányzat azért, hogy a fiatalok családalapítása útjában álló akadályokat megszüntessük, hogy a gyermekneveléssel járó terheket csökkentsük, a családok életlehetőségeit bővítsük. A szülőknek munkalehetőséget kínálunk, támogatjuk az otthonteremtést, a gyerekek taníttatását, felnevelését. Azt szeretnénk, ha jól és szépen élhetnének gyermekeink, szüleink, nagyszüleink.

A családok mindig számíthattak a keresztény egyházak szolgálatára, s a családszervezetek közösséget teremtő erejére. Megtisztelő lehetőség, hogy ebben az építkezésben kormányzatként részünk lehet a családokat védő jogszabályok megalkotásával, a szükséges anyagi források megteremtésével, a családközpontú élet feltételeinek biztosításával. Mi, akik családban élünk, tudjuk, hogy a lényeg mégis az a szeretet, amit ebben a fészekben egymásnak adunk. Három gyermek édesanyjaként férjemmel együtt naponta átélem a terhek mellett ezt a boldogságot.

2018-ban a Kormány meghirdette a családok évét, most pedig annak örülhetünk, hogy a Katolikus Egyház szentel egy egész évet legféltettebb kisközösségeinknek. Bátorító, hogy ebben az évben még többen mondanak majd imát az édesanyákért, az édesapákért és a gyermekekért.

Keresztényként valljuk, hogy teremtő és megváltó Istenünk bízta ránk családunkat, s bízott minket a családunkra. Így tartozunk együtt Isten családjába.

A most induló családok éve kitüntetett alkalom arra, hogy a járvány ellenére megerősítsük emberi kapcsolatainkat. A vírus kicsiktől nagyokig, fiataloktól idősekig próbára teszi a fizikai- és a lelkierőnket, de ilyenkor is épp a család nyújthatja a legnagyobb biztonságot. Kívánom, hogy az embert próbáló körülmények között is minél több családban merítsenek erőt az egymás iránti gondoskodásból, szeretetből!

Áldást kívánó köszöntéssel,

Novák Katalin