Kurier: A gyermekvállalás Magyarországon „kulturális kérdés”, Novák Katalin?

Kurier: A gyermekvállalás Magyarországon „kulturális kérdés”, Novák Katalin?

Interjú a magyar családminiszterrel. A kormány drasztikusan meg akarja növelni a születési rátát, és erre nyolc milliárd eurót fordít. Jónéhány család azonban ebből kimarad.

Novák Katalin barátságos és beszédes. A miniszter több nyelven folyékonyan beszél, és nem fél a reflektorfénytől. A 43 éves hölgy háromgyermekes édesanya és Orbán Viktor Fidesz-pártjának alelnöke. Novák a magyar kormány egyik legismertebb arcának számít, és különösen népszerű a vallási konzervatív körökben.

Családügyi miniszterként pedig élvonalban áll egy olyan küzdelemben, amelyet nemcsak Magyarországnak kell megvívnia: a népességcsökkenésben. Magyarországé a világ 15. leggyorsabban zsugorodó népessége.

 

Nyolc milliárd a több babáért

Ez mindenekelőtt gazdasági kihívás. A magyar kormány 2019 februárjában ezért egy törvénycsomagot mutatott be, amelynek célja a születési ráta – akkoriban anyánként 1,49 gyermek – növelése volt. A kormány összesen mintegy nyolc milliárd eurót irányzott elő a csomagra, amely tartalmaz például kedvezményes lakáskölcsönt a házaspárok számára, vagy a legalább négy gyermekkel rendelkező anyák adómentességét.

Az eredmény: a születési ráta 1,55-re emelkedett (a cél a 2,1 a népességfogyás visszafordításához). Novák Katalin egyre gyakrabban egyeztet a modellről kollégáival és számos ország képviselőivel. A KURIER-ral Zoom-on keresztül beszélt a csomag sikereiről és kritikáiról:

 

Ön gyakran találkozik más országok képviselőivel, hogy a magyar családtámogatási csomagról tárgyaljanak. Létrehozott egy mintát a születések világszerte történő ösztönzésére?

Nemcsak Magyarországon csökken a gyermekvállalási kedv, hanem egész Európában. Az arányszám egyetlen európai országban sem éri el a 2-t. Ez egy közös kihívás, amelyet le kell küzdenünk. Talán nem mindenhol ugyanazokkal az eszközökkel. Magyarországnak két célja van, amelyekért dolgozunk: a több mint 40 éves demográfiai hanyatlás megállítása és a családok jólétének javítása. A termékenységi ráta az elmúlt tíz évben 24 százalékkal emelkedett, ami a legmagasabb növekedési arány Európában.

 

Mi az Ön személyes család definíciója?

Számomra a család az édesanyámat, édesapámat, férjemet és három gyermekünket jelenti. Nincs szükségem személyes definícióra, mert megtaláljuk azt, ami az Alaptörvényben kimondja, hogy a család egy férfi és egy nő házasságán, vagy a szülő-gyermek kapcsolatán alapszik.

 

Tudjuk, hogy a magyar kormány nem tekinti a homoszexuális párokat családnak. De mi a helyzet a férj nélküli gyermekes anyákkal és az elvált párokkal?

Mint mondtam – minden esetben családnak számít az, ahol a gyermeknek legalább egy szülője van. Függetlenül attól, hogy apáról vagy anyáról van szó.

 

A családtámogatási csomag különösen a házaspárokra fókuszál. Hiányzik belőle az egyedül nevelők támogatása.

Megértem, ha egy osztrák újságíró nem ismeri az összes részletet, ahogyan még sok magyar ember sem. Csak egyetlen esetben teszünk különbséget: a még meg nem született, de tervezett gyermekek után járó támogatásoknál beszélünk házaspárokról. Ha a gyermek már megszületett, akkor nincs különbség, minden támogatás az egyedül nevelő szülőkre vagy a nem házasokra is érvényes.

(Megjegyzés: Viszont pont a tervezett gyermekekre vonatkozó intézkedések teszik ki a csomag nagy részét. A családtámogatási csomag nagy része így kizárja azokat a gyermekeket, akiknek a szülei nem házasok.)[1]

 

A meg nem született gyermekről beszél. Magyarországon legális az abortusz. Más konzervatív kormányzású országok megnehezítik vagy ellehetetlenítik azt. Az abortusz továbbra is legális marad Magyarországon?

Igen, nem tervezünk ezen változtatni.

 

Ön egyszer „kulturális kérdésnek” nevezte a gyermekvállalást. Miért?

A pénzügyi kérdés mellett kulturális kérdés is, hogy családi kötelékben élünk-e, hogy része-e az életünknek, hogy a gyermekvállalás mellett döntünk.

 

Tehát nem úgy értette ezt, mint párttársa, aki azt mondta, hogy a gyermekvállalás „nyilvános ügy”?

Ilyet én soha nem mondtam. Az elmúlt hét évben (megjegyzés: mióta Novák családügyi miniszter) mindig is hangsúlyoztam, hogy szabad döntés, hogy valaki gyermekeket akar vagy sem. Mindenki maga döntheti el, hogy házasodni szeretne-e, gyereket akar-e vállalni, és ha igen, hányat. Hogy hogyan és kivel él valaki együtt, az a saját döntése. Célunk, hogy azokat a fiatalokat támogassuk, akik gyereket akarnak, hogy ne kelljen éveket várniuk, míg elegendő megtakarításuk lesz.

 

A csökkenő népesség elleni küzdelemben a születési ráta csak egy része a képnek. Sokan elhagyják Magyarországot, migránsokat pedig nem akar beengedni a kormány.

Magyarország számára a migráció nem jelent megoldást a demográfiai kihívásokra. Jó jel, hogy az elmúlt három évben több magyar tért vissza, mint ahányan elhagyták az országot. Ennek egyik oka a családpolitikánk. Úgy látják, hogy érdemes Magyarországon dolgozni, mivel itt sok támogatást kapnak.

Magyarország számára a migráció nem jelent megoldást a demográfiai kihívásokra.”

 

A családok különösen szenvednek a koronavírus-járvány miatt, aránytalanul nagy mértékben pedig a fiatal anyák. Mit tesz a nők munkahelyi biztonságának javítása érdekében?

Egyrészt törvényeink szigorúan tiltják a kismamák elbocsátását. Másrészt nagymértékben nőtt a női foglalkoztatási ráta, az egyik leggyorsabban növekvő az EU-ban.

 

Azt mondja, hogy ezen a területen nincs szükség intézkedésre?

Ezt soha nem mondanám. E téren szívesen jó példa az osztrák modell is, például a rugalmasabb munkaerőpiac tekintetében. A szörnyű Covid-válság tapasztalatai akár gyorsítólag is hathatnak itt.

 

Ön is sikeres dolgozó nő és anya. Nemrégiben egy tájékoztató videóban elmondta, hogy a nők ne méregessék magukat a férfiakkal a munka kapcsán, és hogy örüljenek, hogy gyermeket szülhetnek. Az emberben felmerül, hogy nem régimód-e ma kissé ez a nőkép.

Abszolút nincs olyan “kép”, amit bárkitől elvárnánk. Azon dolgozunk, hogy mindenki szabadon hozhassa meg a maga döntéseit, és úgy gondolom, hogy ugyanúgy lehet jó, ha az anya otthon marad, mint ha korán visszamegy dolgozni. Ez az ő döntésük. Mondjuk sok nyugat-európai vagy észak-európai országban ez a választási lehetőség nem létezik. Ha egy nő vagy egy férfi Magyarországon otthon szeretne maradni gyermekével, akkor erre van lehetősége. Ezt a döntést a családokra bízzuk. Nem is mondunk mást.

 

De miért készítette akkor ezt a videót, amelyben az otthon maradó anya képét hirdeti?

Nem ezt hirdettem. Az egyetlen dolog, amit mondtam, hogy ne ítéljük el azt a nőt sem, aki ezt az utat választja.

 

A járvány során a családon belüli erőszak is megnőtt. Az Európa Tanács Isztambuli Egyezményének célja ennek a problémának a kezelése. Miért nem írta alá Magyarország?

Mert olyan elemeket tartalmaz, amelyeket nem támogatunk. Mint például a gender definíciója vagy a migrációs vonatkozások. Olyan dolgokat, amelyeknek semmi közük a kapcsolati erőszakhoz. Azt sem gondolom, hogy az Isztambuli Egyezmény képes megoldani a kapcsolati erőszak áldozatainak valódi problémáit. Az elmúlt tíz évben Magyarországon többet fektettünk a rendszer bővítésébe, mint a korábbi kormányok. Például a titkos menedékházakba. És az EU-ban létezik egy új kezdeményezés a kapcsolati erőszak áldozatainak közös segélyvonal létrehozására. Magyarország ennek a kezdeményezésnek a tagja. De sajnos csak körülbelül tíz másik európai országgal együtt.

 

Az interjúban egyszer sem említette a gyakran hangsúlyozott keresztény értékeket. Miért?

Nem volt erre vonatkozó kérdés.

[1] Megj.: Ez az újságírói állítás nem felel meg a valóságnak.