Magyar Hírlap: Közös kihívások, eltérő válaszok

Magyar Hírlap: Közös kihívások, eltérő válaszok

Az Egyesült Királyságban is egyre több olyan politikus van, aki a családok támogatását részesítené előnyben a tömeges bevándorlással szemben

A magyar intézkedések iránti megnövekedett érdeklődést jelzik Novák Katalin családokért felelős miniszter elmúlt időszakban folytatott tárgyalásai. Phillip Blond tekintélyes brit családpolitikai szakértő többször is méltatta a gyermekvállalást segítő döntéseket.

Közös kihívások, eltérő válaszok

Novák Katalin családügyi miniszter szerint a családpolitika a legjobb befektetés
Fotó: Novák Katalin Twitter-oldala

Világszerte nő az érdeklődés a magyar modell iránt, amely a sikeres gazdaságpolitika és az eredményes családpolitika kettősségére épül. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter nemrég Szeiko Noda volt japán belügyminiszterrel, parlamenti képviselővel és a kormánypárt főtitkár-helyettesével, valamint a távol-keleti ország nagykövetével egyeztetett. Tárgyalópartnerei alaposan tájékozódtak a magyar intézkedésekről, hiszen Japán komoly demográfiai kihívásokkal küzd, és keresik a megoldási lehetőségeket. A magyar családpolitika pedig egyre több államban bizonyul referenciapontnak.

Novák Katalin az elmúlt években több országban is folytatott kifejezetten családpolitikai témájú tárgyalásokat, mások mellett a kanadai konzervatívok is érdeklődtek a magyar intézkedések iránt. Szoros családpolitikai együttműködés alakult ki Donald Trump elnöksége alatt az Egyesült Államokkal, valamint Olaszországgal is, különösen, amikor kormányon volt a jobbközép, konzervatív szövetséghez tartozó Liga.

A múlt pénteken online konferencián vett részt a miniszter, ezúttal brit képviselőket tájékoztatott hazánk családpolitikájáról. A konzervatív Sir John Hayes vezetésével kilenc brit politikus vett részt az eseményen. Novák Katalin egyeztetett még miniszteri és miniszterelnöki tanácsadókkal, továbbá Daniel Hannannel, a brit Konzervatív Párt nemzetközi ügyekért felelős politikusával, valamint Phillip Blond brit családpolitikai szakértővel, a ResPublica think tank igazgatójával is.

Blond elismeréssel szólt a kormány azon intézkedéséről, amely szerint a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. A szakértő számára – aki David Cameron korábbi brit kormányfő tanácsadója is volt – nem ismeretlen a magyar politika és közélet, hiszen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vendégprofesszoraként is járt hazánkban.

Blond korábban is méltatta már a magyar családpolitikát. Két éve a tekintélyes brit konzervatív lap,  a The Telegraph hasábjain írt arról, hogy a magyar modell példaként szolgálhat az Egyesült Királyság számára, a BBC egyik adásában pedig úgy fogalmazott: hála Istennek, hogy a magyar kormány ilyen merész vállalkozásba kezdett. „Úgy gondolom, minden esély megvan arra, hogy ez a program sikeres legyen. Pont a mértéke és vakmerősége miatt tudja érzékeltetni az újfajta politikai irányzatokat, amelyekre a nyugati államokban is szükség lenne” – mondta.

Novák Katalin az Egyesült Királyságban tett „virtuális látogatása” kapcsán azt írta: „közösek a kihívásaink, és nem egyformák a válaszaink”. Hangsúlyozta, a családpolitika a legjobb befektetés a jövőbe, amelyre nagy szükség van a demo­gráfiai nehézségek leküzdéséhez, ez az egyik fő célja a kormánynak. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 1981 óta csökken a népesség, azonban az elmúlt tíz évben folyamatosan növekszik a gyermekvállalási kedv, ráadásul az EU-ban is a legnagyobb mértékben emelkedett.

Fontos célja a magyar családpolitikának, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, továbbá hogy a családalapítással a szülők anyagi értelemben is jobb helyzetbe kerüljenek a gyermekvállalást megelőző időszakhoz képest. Kiemelte a négygyermekes anyák szja-mentességét is, ami egyedi intézkedés, más országokban nincs rá példa. Hozzátette, tervben van, hogy ezt a kedvezményt idővel kiterjesszék a háromgyermekes anyákra is.

Ahogy Nyugat-Európa más országaira, úgy az Egyesült Királyságra is jellemző, hogy csökken a születések száma, a népességszám azonban a bevándorlás következtében évtizedek óta folyamatosan nő. A családügyi miniszter szerint a demográfiai problémák bevándorlással való kezelése is egy legitim megközelítés, de Magyarország nem ezt választotta, és nem is kíván ezen az úton elindulni.

Forrás: Magyar Hírlap