Elkötelezetten a népességnövekedésért; „Szuper” magyar intézkedések a csökkenő születési ráta megfékezésére

 Elkötelezetten a népességnövekedésért; „Szuper” magyar intézkedések a csökkenő születési ráta megfékezésére

Átlépve az újévbe, még nem tudni, hogy a Szuga Josihide kabinet újfent bejelenti-e a vészhelyzetet, de a tavaly szeptemberben beiktatott új kormánynak a koronavírussal kapcsolatos intézkedések mellett más meglepő lépése is volt.

Nevezetesen, a meddőségi kezelések költségének átvállalása a népességfogyás elleni intézkedések részeként. Néhány ország sikeresen fel tudott lépni az alacsony termékenységgel szemben, még ha erről a közelmúltban nem is lehetett sokat hallani. Magyarország ennek kiemelkedő példája.

 

A magyar “számítógép-vezérlésű buldózer”

Magyarország 9,8 milliós népességgel rendelkező közép-kelet-európai EU-tagállam. Területe Japán összterületének egynegyede, a 2019-es GDP-je pedig 57-ik a világon (forrás: IMF-jelentés). Amióta Orbán Viktor (57 éves) miniszterelnök 2010-ben kormányzásra került, Magyarország Nyugat-Európától külön utat járva, felhívta magára a figyelmet.

Orbán miniszterelnök legutóbb 2019 végén látogatott Japánba, amikor is egy rendezvényen lehetőségem nyílt meghallgatni a beszédét. Vannak, akik Orbán miniszterelnökre “Magyarország Trump”-jaként gondolnak, szerintem inkább “Magyarország Tanaka Kakuei”-ja. Olyan, mint egy ” számítógép-vezérlésű buldózer”; humorral fűszerezve, statisztikai tényekre támaszkodva, szenvedélyesen beszél. Megjelenése és a személyisége egyaránt Tanaka Kakuei volt miniszterelnököt idézi. (A „számítógép-vezérlésű buldózer” elnevezés Tanaka Kakuei néhai japán miniszterelnök beceneve volt. – szerk.)

Orbán miniszterelnök 2015-ben került a címlapokra, mikor elsőként utasította el az Európát lerohanó több mint egymillió közel-keleti és észak-afrikai migráns és menekült befogadását. Emiatt a humanitárius politikát szorgalmazó Angela Merkel német miniszterelnökkel is szembekerült, aki végül, később beismerte tévedését.

 

A GDP 4,7% -a a tényleges születési arányok növelése érdekében

Az eddig elmondottak jól ismertek. Orbán miniszterelnök azonban nemcsak a migránsokkal, menekültekkel küzd, hanem ugyanolyan elszántsággal próbálja növelni a magyar népességet is.

Az éves költségvetés, melyet Magyarország a családpolitikára és a csökkenő születési ráta elleni intézkedésekre fordít, a nemzeti GDP 4,7 %-a! Ez az arány az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 37 tagországánál átlag 2,55%, Japánnál 0,8% körül mozog. Az arányokat összehasonlítva a magyar ráfordítás a japán költségvetés hatszorosa. Ennek eredményképp, 10 évvel az Orbán kormány megválasztása után, az 1981 óta tartó népességfogyás megtorpant.

Alábbiakban a főbb intézkedések, melyeket a születési ráta növelése érdekében hozott Magyarország:

 

  • Négygyermekes édesanyák SZJA-mentessége

 

Orbán miniszterelnöknek magának is öt gyermeke van. A nagycsaládok ösztönzése érdekében 2020 januárjától bevezette a világon is egyedülálló „SZJA-mentesség” intézkedést. Ezzel megköszönve a négy gyermeket világra hozó édesanyáknak a fáradságos munkájukat, amivel bőven hozzájárultak már a nemzet sikeréhez, és ezért mentesülnek a jövedelemadó befizetése alól.”

Egyébként egy gyermek esetében havi 32 euróval (1 euró ≒ 125 jen), két gyermek esetében havi 60 euróval, három gyermek esetében pedig 99 euróval csökken a jövedelemadó. Magyarországon a jövedelemadó 15%, de már most több mint egymillió családanya részesül ezekből a kedvezményekből. Emellett a három vagy több gyermeket nevelő családok 7500 eurós támogatást kaphatnak hétüléses, új személygépkocsi vásárlása estén.

 

  • 3 év fizetett gyermekgondozási szabadság

 

Japánban a gyermekgondozási szabadság elvileg a gyermek 1 éves koráig terjed; ez Magyarországon 3 év. A csecsemőgondozási díj (CSED) a gyermek születését követő 168. napig jár, ha a szülő a gyermek születése előtt társadalombiztosítással rendelkezett. Ez az összeg a gyermek születése előtti jövedelem 70% -a.

Ezt követően gyermekgondozási díjat (GYED) biztosítanak a gyermek kétéves koráig. A kapott támogatás mértéke szintén a volt jövedelem 70%-a. 2018-ban összesen 102 512 ember vette igénybe

a kedvezményeket. Ezen felül, a szülők 85 eurós támogatást kapnak a gyermek két és három éves kora között.

Ha a szülő a gyermek születése előtt nem rendelkezett társadalombiztosítással, akkor gyermekgondozási segítő ellátást (GYES) igényelhet a gyermek hároméves koráig. A három vagy több gyermeket nevelő édesanyák gyermekgondozási támogatásban részesülhetnek (GYET) a legkisebb gyermek nyolc éves koráig.

 

Mentesülés a diákhitel alól harmadik gyermek születése esetén

  • Házasságkötést ösztönző intézkedések

 

2015-től az ifjú házasok számára adókedvezmény került bevezetésre. Az intézkedés a házasságkötésre ösztönzi a fiatal párokat, mivel a házasságkötéstől számítva két éven keresztül havi 15 euró adókedvezményben részesülhetnek, feltéve, hogy legalább egyiküknek ez az első házassága. 2018-ban körülbelül 83 000 ember részesült ebben a kedvezményben. Ezen felül, már a várandósság időszakában is, a magzat után (fogantatásának 91. napjától) egyéb támogatásokat lehet igénybe venni.

2018 júliusától kamatmentes hitelrendszert vezettek be. Azok a párok, ahol a feleség életkora 18 és 40 között van, 30 000 euró kamatmentes hitelben részesülhetnek. A havi törlesztőrészlet összege legfeljebb 150 euró lehet, 20 éven belüli visszafizetési kötelezettséggel. Ellenben, ha a házasság első öt évében legalább egy gyermek születik, a törlesztést három évvel el lehet halasztani. A második gyermek esetén szintén felfüggeszthető három évre a törlesztés, ezenkívül a gyermekvállalási támogatásnak köszönhetően a tartozás mértéke 30 százalékkal csökken. A harmadik gyerek születése után a teljes fennálló tartozást eltörlik.

 

  • Otthonteremtési támogatás

 

2016 januárjában bevezetett intézkedés (CSOK) szerint, három vagy több gyermekes családok 30 000 eurós támogatásban részesülhetnek, ha új ingatlant vásárolnak. Ezen felül, 45 000 euró államilag támogatott lakáshitel igényelhető. 2020 júliusáig 148 105 háztartás részesült ebben a kedvezményben.

Használt ingatlan vásárlásakor akár 7500 euróval támogatja a kormány a négy vagy több gyermekes, 6000 euróval háromgyermekes, 4000 euróval a kétgyermekes, és 1600 euróval az egygyermekes családokat.

2018-tól a jelzáloghitel-tartozás csökkentése érdekében vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe. Három vagy több gyermek esetén gyermekenként 3000 euró tartozáscsökkentő támogatás igényelhető. 2019 júliusától ugyanez az összeg kiterjed a két vagy több gyermeket nevelő családokra is, három vagy több gyermek esetében pedig a támogatás összege 12 000 euró.

  • A diákhitel tartozás elengedése és csökkentése

 

Az intézkedés ösztönözi a magas iskolai végzettséggel rendelkező nők gyermekvállalását. 2018 januárjától, a nők diákhitel tartozásának törlesztését az első gyermek születésénél a várandóság harmadik hónapjától három évre felfüggesztik. Ugyanez vonatkozik a második gyermek születésénél is. Emellett a két gyermeket vállaló nők diákhitelének a felét, a háromgyermekes nők diákhitel-tartozását pedig teljesen elengedik. 2020 júliusáig 4810 ezren vették igénybe a támogatást.

Továbbá, 2018 januárjától, főiskolai vagy magasabb végzettséggel rendelkező nők gyerekvállalása esetén kétéves gyermekgondozási díjat biztosít a kormány. Csak 2019-ben 107 580 ezren részesültek ebben a kedvezményben.

 

  • Ingyenes meddőségi kezelés

 

2017 óta az első gyermek esetében 5 alkalommal, a második és az azt követő gyermekek esetében pedig 4 alkalommal ingyenes a meddőségi kezelés. 2020 februárjától a meddőségre használt gyógyszerekre 100% -os TB támogatás jár. Innentől lényegében teljesen ingyenes lett a meddőségkezelés.

Országosan 12 állami tulajdonú meddőségi központ jött létre (Budapesten 5, vidéken 7).

 

Népességnövekedés bevándorlás nélkül is lehetséges

 

Természetesen több más intézkedést is hozott a magyar kormány, de alapvetően egy olyan társadalom a cél, ahol a gyermekekkel és a gyermekvállalással együtt is könnyebb a családok élete. Dr. Palanovics Norberttel, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével beszélgettem a világ legeredményesebb népességnövelő intézkedések sikereiről.

“Az említett intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt 10 évben 20% -kal nőtt a gyermekvállalási kedv Magyarországon. A házasságkötések száma az elmúlt 43 évben a legmagasabb volt, a válások száma a 60 évvel ezelőtti szintre esett vissza. Az abortuszok száma szintén 36% -kal csökkent. 2020-ban 34 337 pár kötött házasságot, ami 6,7% -os növekedést jelent az előző évhez képest.

A női munkavállalók száma 20 év óta újra növekvő pályán van. A 20 és 64 év közötti nők foglalkoztatási rátája 75,3 százalékra emelkedett. A 25 és 49 év közötti, három évesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája 17,9% százalékra emelkedett 2019-ben.

Mindenekelőtt az intézkedések helyességét bizonyítja az a tény, hogy nélküle 2011 óta 104 000 gyermek nem született volna meg. Igaz, a gyermekvállalási kedv csökkenése elleni küzdelem legalább 10 évet vett igénybe, de igazolja, hogy a népesség növelése bevándoroltatás nélkül is lehetséges.”

„Bevándor(o)l(tat)ás nélkül akarjuk megoldani a népességfogyás problémáját!” – Japán is pontosan ezt az álláspontot képviseli. Mi lenne, ha a Szuga kabinet nem csak az ingyenes lombikbébi programot vezetné be, hanem megfontolná a demográfiai válsággal szemben elkötelezetten rendkívüli intézkedéseket hozó Magyarország példáját.

 

A cikk eredeti, japán nyelvű változata:

https://jbpress.ismedia.jp/articles/-/63506

https://news.yahoo.co.jp/articles/9b49cfdda3f28dae2b00c8968adfcbf9976dae81