A járvány utáni gazdasági helyreállítás mellett elengedhetetlen a családok támogatása

A járvány utáni gazdasági helyreállítás mellett elengedhetetlen a családok támogatása

A koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítás mellett elengedhetetlen a családok támogatása – hangsúlyozta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Katolikus Családok Európai Szövetsége nevű brüsszeli civil szervezet által csütörtökön megrendezésre került videokonferencián.

 

Az Európa jövője és a családpolitika címet viselő rendezvényen a miniszter kifejtette: Magyarországon a válság utáni újjáépítés nem von el pénzt a családoktól, és nem is hozza a fiatalokat olyan helyzetbe, hogy le kelljen mondaniuk a gyermekvállalásról. Példaként hozta fel, a következő évtől életbe lépő otthonteremtési programot, amely további olyan kedvezményekben részesíti a gyermeket nevelőket vagy gyermekvállalást tervezőket, mint például az áfacsökkentés, az áfamentesség, az otthonfelújítási támogatás, valamint a többgenerációs otthonteremtés.

Novák szerint Magyarország jó példa arra is, hogy az európai negatív demográfiai trendek visszafordíthatók, hiszen a kormány nemcsak hogy nyíltan kommunikál a problémáról, de mindent megtesz annak érdekében, hogy pozitív pályára állítsa a folyamatot. Rámutatott: uniós szinten többen a tömeges bevándorlást tartják a probléma megoldásának, azonban a magyar kormány válasza inkább a “belső erőforrásokra”, azaz a születési ráta megemelésére támaszkodik, amit hatékony családpolitikájával segít elő.

“A magyar családpolitika lényege, hogy egy fiatal pár akkor vállaljon gyermeket, amikor akar, és annyit, amennyit csak szeretne” – húzta alá. Hozzátette: a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra Európában, bruttó hazai összterméke mintegy 5 százalékát, a költségvetésből a 2010-es összeghez képest 2,5-szer annyi jut erre a célra. Hangsúlyozta: családbarát kormányzásnak köszönhetően, az utolsó 10 évben több mint húsz százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma negyven éve nem volt ilyen magas.

A magyar családtámogatások közül kiemelte a családi adókedvezményt, a négygyermekes anyák szja-mentességét, a családi otthonteremtési kedvezményt a babaváró támogatást, a jelzáloghitel-elengedést. Az új bölcsödeépítési programokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar kormány azokra az anyákra is gondol, akik a megengedett 3 év szülési szabadság lejárta előtt térnének vissza a munka világába. Mint mondta, Magyarországon mindenkinek megvan a választási lehetősége, a gyermekvállalás és a karrierépítés nem zárhatja ki egymást.

Novák Katalin a konferencia hallgatóságának kérdéseire válaszolva, kitért arra is, hogy a dolgozó szülőknek a gyermeknevelésben segíteni kívánó nagyszülők is vehetnek gyedet igénybe. “A kormány lehetőséget adott arra a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – bizonyos esetekben hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel” – magyarázta.

A járvány családokra gyakorolt hatásával kapcsolatban elmondta: több olyan tanulmányt olvasott, amelyek szerint a járvány megkérdőjelezte a családok szükségességét. Véleménye szerint, épp ellenkezőleg, a pandémia sokkal jobban összekovácsolta a családokat, hiszen a szükségszerű korlátozások embereket szakítottak el szeretteikről, ami mindenki számára fájdalmas.

A miniszter az alaptörvény módosításával kapcsolatban leszögezte: az, hogy az anya nő és az apa férfi egy olyan evidencia, amit nem lehet megkérdőjelezni, vagy pótolni bármilyen alternatívával. “Azonban nagyon fontos a gyermekeinket megvédjük az olyan propagandáktól vagy ideológia megközelítésektől, amelyek ezt az alapigazságot ásnák alá” – tette hozzá.

(forrás:MTI)