Kétmilliárd forintot fordítottak a napközis Erzsébet-táborokra – Magyar Nemzet

Kétmilliárd forintot fordítottak a napközis Erzsébet-táborokra – Magyar Nemzet

Mintegy nyolcvanezer gyermek vett részt idén nyáron a napközis Erzsébet-táborokban – közölte a táborok utolsó napján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.

Az államtitkár beszámolt róla, hogy nyolcszáz településen szerveztek táborokat, amelyekre a kormány kétmilliárd forintot fordított.

A résztvevők negyven százaléka hátrányos helyzetű gyermek volt, és a legtöbb tábort Szabolcs-Szatmár-Bereg, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében szervezték – ismertette Novák Katalin, hozzátéve, hogy a gyerekek többsége kisiskolás volt, mivel a 7–10 éves korosztályból 53 ezren táboroztak idén, de minden jelentkezőt fogadtak a táborok.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: a táborokban sajátos nevelési igényű gyerekeket is fogadtak, és az üdülő fiatalok júliusban és augusztusban reggel 8-tól délután 5 óráig jelképes, száz forintos összegért vehettek részt a nyaraláson, ahol napi négyszeri étkezést biztosítottak számukra.

A koronavírus-járvány miatt minden táborban ellenőrizték a higiénés szabályok betartását, a rendszeres fertőtlenítést, és azt, hogy egy csoportban maximum húsz gyerek tartózkodik-e. A táborozók sok időt töltöttek a szabadban, továbbá kiemelt téma volt a vírus elleni védekezés – ismertette Novák Katalin, aki arról is beszélt, hogy a járvány miatt idén nem szerveztek ottalvós Erzsébet-táborokat, de ezt kihasználva Zánkán felgyorsították az építkezést, és teljes egészében felújították a táborhelyet. Hamarosan kezdődik az építkezés Fonyódligeten is, ahol jurtatábort alakítanak ki. Ezeknek köszönhetően jövőre az eddigi harmincezer helyett ötvenezer táborozót tudnak majd fogadni – mondta az államtitkár.