Tiszteletben kell tartani a szuverenitást – Magyar Hírlap

Tiszteletben kell tartani a szuverenitást – Magyar Hírlap

Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat, amelyek tenni szeretnének Európa jövőjéért – hangsúlyozta Novák Katalin

A párbeszéd fontosságát és a kereszténydemokrata értékek képviseletét hangsúlyozták a szerdai Europe Uncensored (Európa Cenzúrázatlanul) online konferencián. A rendezvény körülményeiről, valamint a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatának alakulásáról Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárt, a Fidesz alelnökét kérdeztük.

– Mit vetítenek elő a konferencián megfogalmazott gondolatok?

– A célunk az olyan valódi kereszténydemokrata pártoknak a megerősítése Európában, amelyek tenni is szeretnének a kontinens jövőjéért, nem csak egy helyben toporogni. A szerdai konferencián előadást tartó három nemzetállami vezető, Orbán Viktor, Janez Janša és Aleksandar Vučić számos kérdésben alapvető szövetségesek, mint például a nyugat-balkáni bővítés, a demográfia vagy a migráció. Új elem, hogy ehhez a beszélgetéshez csatlakozott a francia Republikánusok európai parlamen­ti képviselőcsoportjának veze­tője, François-Xavier Bellamy is. Ő a francia jobboldal vezető politikusa, aki valóban jobboldali értékrendet követ, pontosan érti a kontinens keleti és nyugati része közti történelmi különbségeket és azok kihatását napjainkra. Ő is abban érdekelt, hogy legyen egy olyan jobboldal Európában, amely erős és akcióképes.

– François-Xavier Bellamy a napokban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a Europe Uncensored konferencián megmutatkozott párbeszéd előbbre vihetné a Fidesz és az Európai Néppárt ügyét is. Hogyan áll ez az ügy? Lát nyitottságot a pártcsalád vezetése részéről, vagy marad a patthelyzet?

– A múlt héten Gulyás Gergely miniszter úrral Berlinben tárgyaltunk a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió politikusaival. A párbeszéd tehát már zajlik is. Vannak pontok, amelyekben még nem teljes az egyetértés. Az egyik ilyen kérdés, hogy mennyire avatkozunk be egymás belügyeibe, azt gondoljuk-e, hogy egyetlen helyes út van, amin mindenkinek ugyanúgy kell lépkednie, vagy képesek vagyunk elfogadni, hogy vannak különbségek. Van közös jövőnk, de nem minden elemében egyforma. Mi szeretnénk megőrizni ezt a különbözőséget, a döntési szabadságot, szuverenitást, amivel minden nemzetnek rendelkeznie kell. Szóval, a konfliktus forrása általában az, hogy nem állunk be olyan sorba, ahova a magyar emberek nem akarnak.

– Ez a konfliktus magja Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével is?

– Tusk mindent feltett egy lapra, a személyes lengyel belpolitikai érdekeinek megfelelően igyekszik mozgatni a teljes pártcsaládot. Olyan megnyilatkozásokra ragadtatja magát, amelyek kifejezetten kisebbségi véleményt képviselnek. Ezért sok bírálat éri zárt ajtók mögött, ami helyes is, szerintünk egy pártcsaládban így kellene megfogalmazni a kritikákat. Ezt várnánk tőle is, de ő folyamatosan, nyilvánosan teszi egyértelművé, hogy a Néppárton kívül akarja látni a Fideszt, a magyar kormánypárt ellen kampányol, amivel minket is megnyilatkozásra késztet. Donald Tusk ugyan formálisan a Néppárt elnöke, de megnyilatkozásaiban csak az elfogult személyes álláspontját képviseli.

– Manfred Weber néppárti frakcióvezető kezdeményezésére Bellamy vezetésével készül jelentés, amelynek a célja meghatározni, mit jelent a kereszténydemokrácia a 21. században. Ez biztató jel a pártcsalád jövőjére nézve?

– Reménykeltő, hogy egy valóban jobboldali, kereszténydemokrata, konzervatív értékrendű vezető politikust bíztak meg a feladattal, aki nem ismer kompromisszumot a hagyományos néppárti értékek­ben. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a konferencián, hogy olyan stratégiára van szükség, amely Európa valós szükségletei­re össz­pontosít, és ezt a Néppártnak kellene megalkotnia. Mi azt szeret­nénk, hogy a Néppárt legyen Európa vezető politikai ereje, ezért készséggel részt is veszünk ebben a munkában, a budapesti egyeztetéseinken Bellamy úrral már el is indult ez a beszélgetés.

– Hogy fogadta az európai liberális oldal, a média a konferenciát?

– A szervezők komoly publicitást akartak adni a rendezvénynek, hirdetéseket jelentettek meg vezető európai lapokban és internetes portálokon. Beszédes, hogy az egyik vezető baloldali portál azzal utasította vissza őket, hogy más megbízó hirdetését megjelentetnék, de ezt a konferenciát nem fogják beharan­gozni. Ennyire nyitottak a cenzúrá­zatlan beszédre, a gondolat- és véleményszabadságra. Szerencsére ez a rendezvény is megmutatta, hogy ma már van mód arra, hogy meghatározó európai vezetők közvetlenül is szóljanak az emberekhez. Az ilyen lehetőségekkel élni kell.