Erzsébet-táborok – varázslatos világ gyerekek számára

Erzsébet-táborok – varázslatos világ gyerekek számára

Interjú Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral.

A hatályos kormányrendelet alapján június 16. napjától a napközis és az ottalvós táborok is megtarthatók Magyarországon. Miért tartotta fontosnak a kormányzat a nyári táborozás engedélyezését?

A koronavírus-járvány megjelenése óta mindig igyekeztünk olyan döntéseket hozni, hogy a magyar emberek a legnagyobb biztonságban legyenek. A táborok során ráadásul gyerekekről, illetve tanárokról van szó, így kiemelten kell figyelnünk a biztonságra. Szerencsére a járványügyi helyzetet követően most csak járványügyi készültség van Magyarországon. A mostani helyzet lehetővé teszi számunkra, hogy a táborokat – mint ahogy más rendezvényeket is – engedélyezzük. A biztonság az elsődleges, de ezt még kiegészítik további szempontok is. Az egyik, hogy a szülőknek óriási segítség, hogy vannak gyerektáborok, hiszen sokan kivették a szabadságuk nagy részét az elmúlt hónapokban. Még kevesebb szabadnapjuk maradt a nyári időszakra, mint korábban, pedig általában sem könnyű feladat a nyári szünet tizenegy hetét áthidalni. A másik szempont, hogy a gyerekek most egy teljesen más helyzetben élték meg a tanév végét, mint egyébként. Június közepére már hónapokat töltöttek el gyerektársaság nélkül − vagy testvéreikkel − bezárva. Azt tapasztalom és ilyen visszajelzéseket is kapok, hogy a gyerekek a nyári szünet kezdetére sokkal jobban vágytak közösségre, mint egy átlagos évben.

Május elején közösségi oldalának követőit is megkérdezte a nyári táborok esetleges megtartásáról. Milyen vélemények érkeztek? Az ott kialakult végeredmény is befolyásolta a döntéshozást?

Azért indítottam el ezt a szavazást, mert azt tapasztaltam, hogy nagyon különböző módon éljük meg a koronavírus-járvány okozta helyzetet. Jó volt visszajelzést kapni arról, hogyan gondolkodnak az emberek a nyári táborozásról. Rengeteg vélemény érkezett, mind komment, mind pedig szavazás formájában. Meglepően sokan, 26 ezren vettek részt a szavazáson. A nyári tábor teljesen más, mint az iskola, hiszen nem kötelező. Ha azonban azt a visszajelzést kaptuk volna, hogy általánosan nagy az elutasítása a táborok megtartásának és mindenki úgy gondolja, hogy ez még korai lenne, akkor ez egy érv lett volna amellett, hogy ebben a kérdésben még óvatosabbak legyünk. Tekintettel arra, hogy elsöprő többségben voltak azok, akik úgy gondolták, hogy – biztonsági óvintézkedések mellett – legyenek nyári táborok, ez is megerősített bennünket. A legfontosabb szempont természetesen a biztonság, így a járvány állása az, ami lehetővé teszi a táborok megtartását.

Az Erzsébet-táborok program keretében évente több mint százezer diák nyári üdülése és étkeztetése valósul meg. Mesélne az ötödik éve működő program eddigi sikereiről?

Öt éve vannak Erzsébet-táborok, ez a program az egyik ékköve a magyarországi családtámogatásoknak. Az Erzsébet-táborok keretében olyan gyerekek számára is tudunk egyhetes, élményekkel teli nyaralást biztosítani, akik lehet, hogy soha nem jutnának el a Balaton partjára. Az Erzsébet-tábor egy olyan gyerektábor, ahol a résztvevők kikapcsolódnak, önfeledten szórakoznak, és észrevétlenül, gyerekközösségben tanulnak is. Aki volt már Zánkán vagy a fonyódligeti Erzsébet-táborban, az tudja, miről beszélek. Egyszerre több ezer gyerek van a rengeteg programot nyújtó táborban. Amikor odamegyek, azt tapasztalom, hogy a gyerekek szinte azt sem tudják, hova szaladjanak, annyiféle lehetőség közül választhatnak.

Vannak vízi és szárazföldi programok, sport és kézműves tevékenységek, esténként még koncertek is. Minden táborban van egy úgynevezett Hősök napja, ahol a mentők, a rendőrök, a katonák, a tűzoltók vagy a katasztrófavédelem munkájával ismerkedhetnek meg a gyerekek. Ezen felül naponta ötször ingyenesen étkeznek. Az egész tábor tulajdonképpen semmibe nem kerül a szülőknek. Az ilyen komoly, államilag biztosított gyerektáborozás európai összehasonlításban is kimagasló. A táborok megszervezésében partnerünk az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány nevű egyházi alapítvány. Most már az alapítvány tulajdonában van mindhárom – a zánkai, a fonyódligeti és az erdélyi, ivói – táborhely is. A nagy nyári táborok mellett vannak napközis táborok, tavaszi és őszi kirándulások, sőt még Erzsébet-karácsony is. Összességében ez egy gazdag és fantasztikus program.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások közepette Digitális Erzsébet-táborokkal segítették a szülőket, pedagógusokat és a gyermekeket is. Mit kell tudni erről a különleges programelemről?

A Digitális Erzsébet-táborok – vagy más néven az Online Erzsébet-játékok – az Erzsébet Alapítvány rendkívüli programjaként indult. A koronavírus-járvány ideje alatt nem volt mód táborokat szervezni, ezért olyan digitális tartalmakat biztosítottunk az iskolák együttműködésén keresztül a gyerekeknek, amelyek részben a járványhoz kapcsolódtak, részben pedig az otthoni idő értelmes eltöltését segítették.

A napközis Erzsébet-táborok turnusaira már lezárult a jelentkezés. Kik jelentkezhettek ilyen táborokba és milyen programokon vehetnek részt?

Kifejezetten általános iskolás korosztálynak szervezünk napközis táborokat. Az idei év különlegessége, hogy nem lesznek ottalvós Erzsébet-táboraink. Már beszéltünk a biztonság fontosságáról. Ahogy említettem, itt több ezres táborokról van szó; ha ott esetleg bármi történik, akkor azt nagyon nehéz kordában tartani. Éppen ezért azt tartottuk biztonságosnak, hogy az idei évben − a korábbiaknál nagyobb számban − kiscsoportos, napközis táborokat biztosítunk. Jelenleg felújítjuk az Erzsébet-táborokat, a kialakult helyzet miatt pedig fel tudtuk gyorsítani a munkálatokat, minden energiánkkal a felújításra tudunk koncentrálni.

A napközis Erzsébet-táborok esetében a gyerekek az iskolákon keresztül jelentkezhettek a turnusokra. Örömmel mondhatom, hogy minden jelentkezést elfogadtunk, tehát helyszűke miatt senkit sem kellett elutasítanunk. Az idei évben a korábbi hatvanezerről közel nyolcvanezerre bővítettük a napközis táborok férőhelyeit. Ez a közel nyolcvanezer gyerek júliusban és augusztusban nyolc héten keresztül egy-egy hetes turnusokban táborozhat. Ezek a táborok a lakóhelyen, vagy ahhoz nagyon közel, reggel nyolctól délután ötig nyújtanak szabadidős lehetőségeket a gyerekeknek. Tehát praktikusan, amíg a szülők dolgoznak, a gyerekek helyben el tudnak menni egy olyan Erzsébet-táborba, ahol sport-, kulturális és kézműves programokon, kirándulásokon vehetnek részt, miközben gyerekközösségben vannak és pedagógusok foglalkoznak velük. A táborokat a Klebelsberg Központtal közösen szervezzük, ám ez a lehetőség természetesen a nem állami fenntartású iskolák diákjai számára is nyitott. A táborban napi négyszer étkezést biztosítunk a gyerekeknek, figyelembe véve a különböző diétás, ételérzékeny igényeket. Mindez a szülőknek naponta száz forintba kerül, ami egy jelképes összeg, inkább tényleg csak azért, hogy mindenki vegye komolyan, ha már jelentkezett.

Mit lehet tudni a zánkai és a fonyódligeti táborfejlesztésekről? Mikor vehetik újra birtokba és milyen újításokkal találkozhatnak a fiatalok ezekben a táborokban?

Jövőre mind Zánka, mind pedig Fonyódliget, illetve az ivói, erdélyi tábor felújítása is elkészül. A zánkai és fonyódligeti táborfejlesztés igazi nagyberuházásnak számít, hisz összesen 30 milliárd forintból újulnak meg. Pont a napokban voltam megnézni a zánkai építkezést, ami lenyűgöző. Az egész zánkai tábor olyan, mint egy város, ahol minden a gyerekekről szól, ez a jövőben talán még inkább így lesz. Ez a tábor már majdnem ötvenéves, és– a ráncfelvarrások ellenére – nagyon sok olyan pontja van, ami még mindig az ötven évvel ezelőtti állapotokat tükrözi. Ez egyrészt a kevésbé látható helyeken, mint a csatornahálózat, másrészt az épületeken is meglátszik. Minden egyes szálláshelyet felújítunk, és új épületek is épülnek.

Egy olyan világszínvonalú konyha jön most létre az Erzsébet-táborban, amivel ezerháromszáz gyerek számára lehet egy időben, ugyanolyan minőségű meleg ételt biztosítani. Az eddigi egyszintes étkezőt kétszintessé alakítjuk. Bevallom, engem lenyűgözött az a korszerű konyhatechnológia, amivel előre beprogramozzák a konyhai gépeket például több száz liter gulyásleves önműködő elkészítésére. Természetesen itt is minden diétás igényt ki tudunk elégíteni. Nyaranta gyakran esik a Balaton-parton, ezért lesz egy olyan felülről fedett közösségi tér, ahova rossz idő esetén be tudjuk vinni az összes gyereket, és esőtől védett helyen tudunk programokat biztosítani számukra. A sportcsarnok is teljes egészében megújul, illetve felépül egy olyan egészségház, ami olyan lesz, mint egy kisebb kórház, és a tábor szükség esetén mentőhelikoptert is tud fogadni. Itt nem kell a koronavírusra gondolni; elég egy táborokban előforduló calicivírus megjelenése is. Ha egy táborban felüti a fejét egy olyan vírusfertőzés, ami akár több mint háromezer gyereken is végigmehet, akkor a legfontosabb az, hogyan tudják őket azonnal elkülöníteni, és akár ott helyben egészségügyi ellátásban részesíteni.

Huszonegyedik századi körülmények valósulnak meg a táborban és a vízparton egyaránt. A parton új eszközök, kültéri fitneszgépekkel is felszerelt játszótér, sárkányhajók, illetve megújult strand várja a gyerekeket. A klasszikus balatoni lépcsőket homokos föveny váltja fel. Mindezekre azért van szükség, hogy a háromezerötszáz jelenlévő gyermek értelmes és biztonságos kikapcsolódását biztosítani tudjuk. A táboron belül egy új Dotto kisvonat fogja szállítani a gyerekeket. Az egész tábor egy varázslatos világ lesz. Én egy kicsit sajnálom is, hogy nem most vagyok gyerek, és nem lehet részem ebben a táborélményben. Ehhez képest Fonyódliget máshogy lesz izgalmas: ott egy jurtatábor jön létre, gyakorlatilag egy igazi balatoni hangulatú sátortábor lesz, épített jurtákkal és az ennek megfelelő eszközökkel. Az is modern lesz, de kicsit romantikusabb, nomád hangulata lesz.

A táborokban, programokon milyen egészségügyi óvintézkedéseket vezetnek be?

Az egészségbiztonság mindig kiemelten fontos volt az Erzsébet-táborokban. Eddig is nagyon ügyeltünk rá, hogy a gyerekek és a pedagógusok is biztonságban legyenek. Ez most kiemelten így van: egyrészről a fertőtlenítést, másrészt az éppen aktuális közegészségügyi előírásoknak való megfelelést jelenti. Mivel ezek az előírások akár egyik pillanatról a másikra változhatnak, a táborszervezőknek folyamatosan figyelniük kell az utasításokat. Ehhez a táborvezetők rendelkezésére bocsátunk különféle útmutatásokat is. Most leginkább arra kell figyelni, hogy ha a családban valaki esetleg olyan tüneteket produkál, hogy – nemcsak a koronavírus-járvány, hanem más betegség, fertőző betegség szempontjából – gyanús lehet, az ne vigye táborba a gyermekét. A szülők és a pedagógusok is gondolkozzanak felelősen.

Fontos szempont, hogy figyeljenek oda egymásra a gyerekek is, legyenek kint sokat a szabad levegőn, erre igyekszünk mi is odafigyelni. Erről a témáról sokkal több szó esik majd a táborokban is. Nemcsak a koronavírusról, hanem a koronavírus-járvány kapcsán arról, hogy mit is jelent az, ha van egy ilyen járvány például, hogyan tudjuk egymást megvédeni? Sok szó esett az alapos kézmosásról mostanában. Szerintem nagyon sokan vannak a világon, nem csak Magyarországon, akik most tanultak meg rendesen kezet mosni. Ez banális dolognak tűnik, de lehet, hogy az ember felnőtt fejjel sem tudta pontosan, hogy mi az az alapos kézmosás, ami tényleg biztonságot jelenthet. Ilyen egyszerű dolgokat is meg lehet tanítani most a gyerekeknek, mert fogékonyabbak rá, és talán a mi tudásunk is általánosan nagyobb, mint korábban.

Önnek, szülőként, mik a jó táborok elengedhetetlen feltételei?

Nekünk már nem picik a gyerekeink. Van egy tizenkettő, egy tizennégy és egy közel tizenhét éves gyerekünk, éppen ott tartunk, hogy a gyerekek élvezzék és legyen nekik izgalmas a táborozás. A biztonság nálunk is fontos szempont, azért is, hogy nyugodtak lehessünk, amíg a gyerekek táborban vannak, és ne azon izguljunk, hogy mikor fognak telefonálni. A biztonság, az értelmes, tartalmas kikapcsolódás és bizony az ár-érték arány is meghatározó tényező. Ezért is fontosak például az Erzsébet-táborok, mert amikor egy családban három, vagy akár négy-öt-hat gyereket nevelnek és az ő táborozásukról kell gondoskodni, akkor bizony ezek a táborok súlyos összegekbe tudnak kerülni. Sajnos teljesen általános, hogy ötven-hatvanezer forintot is elkérnek egy egyhetes táborért, a nyári szünet pedig idén is tizenegy hetes…

Mit üzen a családoknak az előttünk álló, talán a szokásostól némileg eltérő nyári szünidővel kapcsolatban?

Kitartást! Leginkább kitartást kívánok. Kicsit fáradtan várta mindenki ezt a nyári szünetet. Nagyon sok pozitív visszajelzést is kaptam – amit jó volt hallani –, hogy mennyien ismerték el, szinte pironkodva, hogy nekik jó volt az elmúlt időszak, mert együtt volt végre a család, és sokkal többet tudtak a gyerekeikkel lenni, mint egyébként, végre újra felfedeztek olyan dolgokat, amiket már régen nem. A kamasz gyerekek rákényszerültek, hogy otthon legyenek és rájöttek, hogy nem is rossz otthon lenni. A digitális, tantermen kívüli oktatás erőteljesen igénybe vette a szülőket is. Mindenkinek sokkal jobban részt kellett vennie a gyereke tanulmányaiban, mint korábban. Ez kiemelten igaz a kicsi gyerekeknél, az óvodásoknál és az alsó tagozatos általános iskolás gyerekeknél. Egyszóval nagyon sok olyan kihívás volt, amiben mindenki elfáradt. A gyerekek érdekes módon máshogy fáradtak el, mint egy hagyományos tanévben. A szülőknek most újra be kell járniuk dolgozni, a munkaadók részéről pedig igen nagy elvárások vannak. Úgyhogy nem könnyű ezt a nyarat most jól megélni, de tényleg kitartást kívánok, illetve azt, hogy mindenkinek legyen legalább egy olyan hét, amikor tényleg ki tud szakadni a hétköznapokból, és azt értelmesen, tartalmasan a családjával tudja tölteni!