A Lengyel Távirati Irodának részleteztem a magyar családpolitikai eredményeket

A Lengyel Távirati Irodának részleteztem a magyar családpolitikai eredményeket

GAZETA PRAWNA

Több házasság, kevesebb válás

Magyarország javít a demográfiai mutatóin

A legfrissebb magyarországi demográfiai adatok – ideértve a házasságok számának növekedését is – bizakodásra adhatnak okot, de a kormány nem ülhet a babérjain – mondta Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák megjegyezte, hogy 2019-ben minden demográfiai mutató a helyes irányba mozdult el, például a házasságok száma (65,3 ezer) 30 éve nem volt ilyen magas, csaknem kétszeresen meghaladta a 2010-es szintet, mindeközben a válások száma 30%-kal visszaesett. „A termékenységi ráta magasabb szinten is stabilizálódott. Optimisták vagyunk” – mondta Novák.
Hangsúlyozta, hogy a decemberi adatok kivételesen jónak bizonyultak, mivel a születések száma ebben a hónapban szignifikánsan magasabb volt, mint 2018 decemberében – 8,2 százalékkal.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ezen a héten közzétett adatai szerint Magyarország népessége továbbra is csökken. Az év folyamán 40,4 ezerrel kevesebb gyermek született, mint a halálozások száma, és 607-tel kevesebb, mint 2018-ban. A termékenységi ráta 1,49 volt, azaz ugyanannyi, mint 2018-ban, és számottevően több mint a 2011-es 1,23, de egy nőre levetítve a legalább kétgyermekes termékenységi ráta, vagyis két gyermek vállalása biztosítja a generációk egyszerű pótlását.

„A közelmúltban a népesség csökkenése lelassult. Ahhoz, hogy megállítsuk több évtizedre, nem pedig évekre van szükség. Többé-kevésbé tudjuk, hány 20 éves polgárunk lesz 20 év múlva – azok, akik most születnek. A kérdés az, hogy akkor hány gyermeket vállalnak majd. Akkor pozitív fordulat következhet be” – értékelte.

Hangsúlyozta, hogy ha nem lennének a kormány családbarát intézkedései, sokkal rosszabb lenne a helyzet. „Ha nem tettünk volna semmit, és a gyermekvállalási hajlandóság olyan lenne, mint korábban, most 90.000-rel kevesebb gyermek lenne, mint 2011-ben, (…) és 2060-ra a népesség körülbelül 7 millióra csökkenne” – jegyezte meg. A 2011. évi népszámlálást alapul véve a KSH becslései, figyelemmel a migrációs tényezőkre, 2019 végén a lakosság száma 9,77 millió volt.

Orbán Viktor miniszterelnök kormánya széles körű családbarát politikát folytat, amelyet folyamatosan bővítenek. Tavaly többek között hatályba lépett a gyermeket vállaló fiatal házasok számára a szabadon felhasználható babaváró támogatás, kedvező kölcsönök használt lakások vagy házak vásárlására a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (magyar rövidítése CSOK) keretében, és támogatás a jelzáloghitelek kifizetéséhez.

Arra a kérdésre, hogy a kormány családbarát politikájának mely elemei a leghatékonyabbak, Novák megemlítette többek között a 2015. július 1-jén bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezményt. Ez egy egyszeri, vissza nem térítendő pénzügyi támogatás ház vagy lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez. Egy vagy több gyermekes házastársak, élettársak vagy egyedülálló szülők jogosultak rá. A támogatás mértéke a nevelt gyermekek számától függ, 600.000 és 10 millió forint között van (7,7-től 128 ezer PLN-ig).

Novák rámutatott a családi adókedvezményre is, amely gyermekenként havonta – a gyermekek számától függően – 10-33 ezer forint (127-420 PLN) összeggel csökkenti az adóalapot.
Ezen kívül számos változást vezettek be az elmúlt évben, például a házasságkötést ösztönző babaváró támogatást – minden 40 év alatti nő, aki először házasodik, 10 millió forint (128 ezer PLN) hitelt vehet fel a közös élet megkezdéséhez. Az első gyermek születésének pillanatában a hitel visszafizetését 3 évre felfüggesztik, a második gyermek után ismét 3 évre, és a fennmaradó adósság 1/3-át nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, akkor az adósság fennmaradó részét jóváírják.

Novák rámutatott, hogy az egyre későbbi gyermekvállalás Magyarországon is jellemző, ami azt jelenti, hogy sok embernek küzd meddőségi problémákkal – egyes tanulmányok szerint minden 7., mások szerint akár minden 5. pár. Átlagosan Magyarországon egy nő 30-33 éves korában dönt úgy, hogy gyermeket vállal. „Jó lenne, ha sikerülne megállítanunk ezt a folyamatot, és a fiatalok családot tudjanak alapítani fiatalkorukban is, amennyiben megtalálják a megfelelő partnert” – mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy sokan éltek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával is. A legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint (32.000 PLN) vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek egy legalább 7 személyes személygépkocsi megvásárlásakor. Novák szerint több mint 70 ezer ember igényelte már a babaváró támogatást és közel 25 ezren az autóvásárlási támogatást.

Ezen felül az állam segíti a jelzáloghitellel rendelkező családokat azáltal, hogy a tartozás egy részét a második gyermek születésekor átvállalja. 2020 januárjától a 4 gyermekes anyák mentesültek a személyi jövedelemadó fizetése alól, és a GYED-et a nagyszülők is igényelhetik – ezt a támogatást a gyermek 2 éves koráig fizetik, ha a szülő (vagy a nagyszülők bármelyike) az elmúlt két évben legalább 365 napig biztosított volt. A GYED az előző évi átlagbér 70 százaléka, de nem haladja meg a 225.400 forintot (2 873 PLN).

„Azt hiszem, sohasem fogjuk tudni azt mondani, hogy nincs már semmi, amit még az állam tehetne. Mindaddig, amíg a magyar fiatalok több gyermeket szeretnének, mint amennyi végül megszületik, addig nem szabad megpihennünk, és minden bizonnyal van még tennivalónk. Meg kell vizsgálnunk, hol találhatóak meg azok az okok, hogy egy fiatal nő, mondjuk, három gyermeket tervez, és végül csak egy lesz neki. Magyarországon ez a különbség továbbra is nagy. Ezért folyamatosan azon gondolkodunk, hogyan tudnánk még segíteni. Az anyagi támogatásnak is megvannak a maga korlátai, úgy gondolom, még nem értük el, bár közeledünk” – jegyezte meg.

Magyarország jelenleg évente 2300 milliárd forintot (29,3 milliárd PLN) fordít a családbarát politikára, ami a GDP 4,6 %-a. „Ez egy hatalmas összeg. (…) De mindig hangsúlyozom, hogy ez nem költség, hanem befektetés” – jegyezte meg Novák.

Novák Katalint február 19-én a Lengyel Köztársaság Érdemrendjének Parancsnoki Keresztjével tüntették ki a lengyel-magyar együttműködés fejlesztésében nyújtott kiemelkedő szolgálataiért Elżbieta Rafalska, volt család-, munkaügyi és szociális miniszter, jelenleg európai parlamenti képviselő előterjesztésére. A kitüntetést Marlena Maląg jelenlegi miniszter adta át a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén.

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/1456546,wegry-demografias-2020-katalin-novak.html?fbclid=IwAR20wDm2arfYw2elW6zXVtcSw1CGIxC9FbONSGLgcNkWWxrkR5T5L45nC8E