Nálunk ez olyan, mint bármelyik másik nap: ezért nem ünneplik a nőnapot Novák Katalinék

Nálunk ez olyan, mint bármelyik másik nap: ezért nem ünneplik a nőnapot Novák Katalinék

Novák Katalin (42) családjában nem ünneplik a nőnapot, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt a jeles napon nem várja otthon virágcsokor a férjétől vagy a fiaitól, ám ő ezt egyáltalán nem bánja.

– Nálunk ez a nap pontosan olyan, mint bármelyik másik. Persze nem panaszkodom, ugyanis az anyák napja nagyon fontos a családban, akkor nem maradhat el a köszöntés – kezdte lapunknak az államtitkár asszony, aki elmondta, mit is jelent számára nőnek lenni.

– Az, hogy nőnek születtem, egy olyan kiváltság, amelyért nagyon hálás vagyok, és minden napomra hatással van. Ennek köszönhetem, hogy háromszor is átélhettem a csodát, hogy gyermeknek adok életet. Természetesen felelősséggel is jár, hiszen olyan területen dolgozom, ahol amit mondok, amilyen példát mutatok, az másokra is hatással lehet – sorolta az államtitkár. – Szeretném, ha a nálam fiatalabb nőknek erőt tudnék adni, akár azzal az üzenettel, hogy a családalapítás, a gyermekvállalás nem szükségszerűen jár a karrier feláldozásával. Én is megéltem ezt, nekem is döntést kellett hoznom, ami nem volt könnyű, de sosem bántam meg, hogy három gyermeket vállaltunk, hiszen értelmet adnak az életünknek. Végtelenül büszke vagyok rájuk, és mindemellett a munkámat se kellett végérvényesen feladnom.

Novák Katalin rengeteget dolgozik, ám ügyel arra, hogy minél több időt töltsön gyermekeivel, Ádámmal (16), Tamással (14) és Katával (12). Legkisebb gyermekével rendszeresen tartanak anya-lánya napot is.

– Karácsonyra Kata egy „csajos napot” kapott tőlem ajándékba, és én is tőle, ráadásul ugyanannak a hétvégének a két napját tűztük ki. Egyébként is rendszeresen szervezünk olyan programokat, amelyekre csak mi ketten megyünk, de most eljutottunk egy szállodába pihenni. Van, hogy korcsolyázni, sportolni megyünk, és bár kifejezetten nem szeretek vásárolni, Katával nemrég bementünk egy boltba, ahol ugyanolyan pólót és pulóvert választottunk, így már össze is tudunk öltözni – mesélte mosolyogva Novák Katalin, hozzátéve: kamasz fiaival is jól megértik egymást.

– Bár az ajtókon már megjelentek a behajtani tilos táblák, örülök, hogy mind a három gyermekünk igényli a társaságunkat, sokat beszélgetünk. Nem félek előre attól, hogy eljön az igazi kamaszkor náluk, és esetleg mi, szülők cikik leszünk nekik, hiszen nem törvényszerű, hogy minden kamasz így viselkedik.

Beiktatja az „énidőt”

– Talán furcsán hangzik, de kifejezetten vágyom néha az egyedüllétre. Nagyon szeretek repülni, a hosszú utak a kedvenceim, mert ilyenkor órákig nem szól hozzám senki, ami néha pihentető. Ilyenkor elmélyülten tudok dolgozni, olvasni. Emellett a sport, a futás, az edzés és a sütés az, ami kikapcsol és feltölt. Nem tudok olyan fáradt lenni, hogy ne keljek fel akár egy órával korábban azért, hogy sportoljak reggel – mesélte Novák Katalin.