Washingtonban is elismerik a magyar családpolitikát

Washingtonban is elismerik a magyar családpolitikát

A Néppárton kívül is vannak jobboldali pártok, amelyeket figyelembe lehet venni, amikor Európa jövőjéről gondolkozunk – hangsúlyozta lapunknak Novák Katalin.

– A magyar delegáció tagjaként részt vett a hagyományos nemzeti imareggelin Washingtonban. Miért fontos a magyar jelenlét ezen az eseményen?

– Másodszor vettem részt a nemzeti imareggelin, ami élmény, hiszen a világ százötven országából négyezer ember gyűlt össze. Nemcsak politikusok, hanem közéleti szereplők, egyházi vezetők, üzletemberek is. Az idei fő téma a vallási alapú üldöztetés elleni fellépés volt, ezért olyan embereket is meghívtak – a legkülönbözőbb felekezetekből, akiket a hitük miatt üldöztek vagy börtönöztek be. Számunkra ez azért is fontos, mert Magyarország a keresztényüldözés elleni fellépés élharcosa. Saját államtitkárságot is kapott nálunk ez a kérdés, ami egyedülálló a világon. Azon dolgozunk, hogy az üldözött keresztények – a vallása miatt üldözött legnagyobb közösség tagjai – segítséget kapjanak ahhoz, hogy hosszú távon a szülőföldjükön tudjanak boldogulni. A nemzeti imareggeli remek alkalom a kapcsolatépítésre is, hiszen számos kongresszusi képviselő és szenátor is jelen volt, akikkel szoros kapcsolatot ápolunk.

– Mit emelne ki Donald Trump elnök beszédéből?

– A vallási üldöztetés elleni fellépés mellett a családról, az emberi élet értékéről is beszélt: arról, hogy minden gyermek Isten ajándéka, az emberi életet pedig a fogantatástól védeni kell. A beszédében a magyar családpolitikával azonos értékek is megjelentek. Érdekes volt az is, hogy Trump elnök kiemelte, milyen jók a gazdasági mutatók az Egyesült Államokban, és hogy emellett tudnak értékalapon politizálni. Ez közös pont Magyarországgal, hiszen nagy eredmény, hogy úgy tudjuk támogatni a családokat és védeni a világ számos pontján a keresztény közösségeket, hogy közben a magyar emberek évről évre jobban élnek, a munkanélküliség soha nem látott alacsony szintre csökkent, a növekedés meghaladja az uniós átlagot.

– Milyen visszajelzéseket kapott a magyar családpolitikára és a keresztényüldözés elleni erőfeszítésekre washingtoni útján?

– Önmagában is megerősítés, hogy rendszeresen hívnak az Egyesült Államokba ezekről a témákról tárgyalni, előadni, voltam decemberben, januárban és jövő hónapban is megyek. Ezen a két területen nagy elismertségnek örvendünk.

– Mielőtt Washingtonba utazott volna, Orbán Viktor kormányfő kíséretében Rómában folytatott tárgyalásokat, és részt vett a Nemzeti Konzervativizmus című konferencián is. Mik a tapasztalatai?

– Giuseppe Conte kormányfő ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt, a megbeszélés pedig jó hangulatú volt, noha van egy komoly törésvonal a mostani olasz kormánnyal a migráció ügyében. Nagyon más az álláspontunk, a Conte-kormány egy migrációpárti, befogadó politikát hirdetett meg, szemben a Matteo Salvini volt belügyminiszter nevével fémjelzett időszakkal, amikor határozottan felléptek az illegális migrációval szemben. Ezen a téren tehát jelentős megközelítésbeli különbség van most köztünk, más területeken azonban pragmatikusan együttműködünk. Fontos, hogy egy ilyen nagy uniós tagállammal jó kapcsolatban legyünk. A miniszterelnök találkozott az olasz jobbközép szövetség mindhárom pártjának elnökével, Giorgia Melonival, Silvio Berlusconival és Matteo Salvinivel, valamint a spanyol VOX-ot vezető Santiago Abascallal is. Jó látni, hogy vannak Európában olyan jobboldali pártok, amelyeknek van víziójuk Európáról, van bennük lendület, erő, tettvágy, és ráadásul népszerűek is. A Liga országosan, a VOX pedig regionálisan bizonyította, hogy kész a kormányzásra, ráadásul mindketten együttműködnek a néppárti partnereinkkel, a Forza Italiával és a spanyol Néppárttal. Látható, hogy az Európai Néppárton kívül is vannak jobboldali pártok, amelyeket figyelembe lehet venni, amikor Európa jövőjéről gondolkozunk.

– Az Európai Néppárt vezetése még nem jutott erre a következtetésre.

– Elfogadhatatlan, hogy az Európai Néppárt feladja a hagyományos, jobbközép értékeket, és a liberálisok, zöldek, baloldaliak között keresi a szövetségeseit. Vissza kell találnunk a jobbközép értékeinkhez. Nem elfogadható az sem, hogy Donald Tusk elnök behozza a Néppártba a lengyel belpolitikát.

– Továbbra is marad a Fidesz felfüggesztett tagsága a pártcsaládban, a hét eleji brüsszeli ülésen sem változtattak ezen, jövő év elején pedig külön kongresszus jöhet a pártcsalád jövőjével kapcsolatban. Ha a Néppárt addig nem tud dönteni, a Fidesz fog?

– Ahogy eddig, úgy a jövőben is függetlenítjük magunkat attól, hogy a Néppárt milyen határidőkkel tervez. A pártcsalád döntésképtelen, egy helyben toporog. Tusk is beismerte, hogy kudarcot vallott. Azt viszont legalább kimondta, hogy el kellene gondolkodni a Néppárt jövőjéről. A brüsszeli gyűlés után mindenesetre a mi mozgásterünk nem csökkent, hanem nőtt.

Közös kiállás a vallásszabadságért

Magyarország célja, hogy lebontsa az üldözött keresztényeket körülvevő hallgatás falát – nyilatkozta Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek, miután részt vett a washingtoni Nemzetközi Imareggelin. „Nem tagadom, a rendezvény spirituális vonatkozása is vonzott, de kormányzati delegáció tagjaként azon igyekeztem, hogy minél több szövetségest találjak a Hungary Helps programhoz, valamint újabb barátokat, támogatókat, szövetségeseket szerezzek Magyarországnak” – fogalmazott. Azbej amerikai kormánytagokkal is egyeztetett arról, hogy Magyarország milyen módon kapcsolódhat be a vallásszabadság védelmét szolgáló, az Egyesült Államok vezette nemzetközi törekvésekbe. „Amit mi ehhez hozzáadhatunk, az a sajátos magyar hozzáállás, az, hogy mi foglalkozunk kiemelten a legüldözöttebb vallási csoporttal, a kereszténységgel” – magyarázta az államtitkár.