Biztonságérzetet jelenthet a fiataloknak a Családvédelmi Akcióterv

Biztonságérzetet jelenthet a fiataloknak a Családvédelmi Akcióterv

Életreszólófelelősség a gyermekvállalás, a Családvédelmi Akcióterv július 1-jén elindított pontjai megerősítik a családok anyagi helyzetét és segítik a fiatalokat az életkezdésben – mondta Novák Katalin államtitkár.

– Milyen élethelyzetben lévő házasoknak ajánlaná a Babaváró Támogatást?

– A támogatás különleges, mert abban az életszakaszban segíti a fiatalokat, amikor még nincs megtakarításuk, és csak tervben vannak a gyerekek. Azokat a házaspárokat érinti, akik elköteleződtek a családalapítás mellett, még nincs stabil egzisztenciájuk, és saját lábukra szeretnének állni. Szabad felhasználású kölcsönről van szó, hiszen mindenkinek más az élethelyzete, más célból van szüksége pénzre. Valakinek otthonteremtésre kell nagyobb összeg, mások egy meglévő lakást újítanának fel, lehet, hogy ki kell cserélni a konyhabútort, vagy be kell rendezni a gyerekszobát, esetleg a család venne egy kisautót, mielőtt megszületik a baba. Tudjuk, egy gyermek érkezése mennyi költséggel jár, ezért megelőlegezve a bizalmat, a támogatással biztosítjuk a lehetőséget a fiatalok számára, hogy anyagi mozgásterük növekedjen.

– Miért terjesztették ki a júliusban született babákra is?

– Mint minden támogatásnak, az akciótervnek is van egy kezdőpontja, ami július 1-je volt. Szerettük volna, hogy a július 1-je után született babák esetében se essen el a család a támogatástól, ezért a júliust „átmeneti hónappá” tettük. Fontos szabály, hogy az igénylésnek a gyermek születése előtt kell történnie, ami a júliusban, különösen a hónap elején született gyerekeknél nem vagy nehezen lehetne kivitelezhető. Ezért tettünk egy kivételt: amennyiben a baba júliusban születik, utólag is benyújthatják a szülők az igénylést, de legkésőbb július 31-ig.

– A CSOK-kölcsön és a jelzáloghitel-elengedés kifejezetten otthonteremtésre szól?

– Igen, és a CSOK-kal ellentétben a jelzáloghitel-elengedést még nem ismerik elegen. Egy családban, ahol van ingatlanfedezetű jelzáloghitel és újabb gyermekük születik, a második gyerek után egymillió forintot, a harmadiknál négymilliót, majd minden további gyermek után egy-egy milliót átvállalunk a tartozásból. Bármely családban, ahol van lakáskölcsön, és új baba érkezik, érdemes elmenni a kormányablakhoz, és érdeklődni a hitelelengedésről.

– Az autóvásárlási támogatás a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ötlete volt?

Igen, és ez mutatja, nem csak íróasztal mögött születnek a döntéseink. Számos szövetségesünk van, köztük a családszervezetek, ahonnan hasznos javaslatok érkeznek. Az autóvásárlási támogatás bevezetése régi vágya volt a nagycsaládosoknak, és a tagságukban készített felméréssel alátámasztották, hogy ők főleg régi autókkal járnak, és nehéz lecserélniük azokat. Ha egy pár szeretne negyedik gyermeket, nem fogják tudni az ötszemélyes autóba beültetni őt is. Nagycsaládos édesanyaként tudom, milyen nehéz három gyermekkel gyerekülésestől, csomagostul elférni egy ötszemélyes autóban. Az ilyen nehézségek miatt felmerülő igényekre szerettünk volna megoldást nyújtani azzal, hogy legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást nyújtunk a nagycsaládosok számára a legalább hétszemélyes, új autó vásárlásához.

– Azt is a családszervezetek kérték, hogy a tesztautókra kiterjesszék ezt a pontot?

– Nem, az autókereskedőktől érkezett jelzés, lenne lehetőség tesztautók vásárlására, ha azokra is vonatkozna a támogatás. Ezek jellemzően kedvezőbb áron vásárolhatók meg. Legfeljebb egy éve forgalomba helyezett és maximum kétezer kilométert futott autók tartoznak ide.

– Egy nagycsaládot tervező házaspár összesen mennyi támogatással számolhat?

– Nehéz ezt számszerűsíteni, de nézzük a nagyobb tételeket! Kaphatnak tízmillió forintot a Babaváró Támogatással, és tízmilliót a CSOK-kal. Ezen felül van a 15 millió forintos CSOK-kölcsön, amiből a második és a harmadik gyermek megszületése után összesen ötmilliót elengedünk, tehát 25 millió vissza nem fizetendő támogatásról és tízmilliós kölcsönről van szó. Arra törekszünk, hogy a fiataloknak, akikben érik az elhatározás a gyermekvállalásra, és anyagi biztonságérzetet szeretnének, segíteni tudjunk.

– Céljuk, hogy ne az anyagiak hiánya miatt ne szülessenek meg a tervezett babák. Hol tartunk ebben?

-A családtámogatások terén is érezhető a kormány és az ellenzék közti különbség. Ők elvettek, mi nemcsak visszaadjuk, de több lehetőséget kínálunk, mint valaha. Az ellenzék, élén Gyurcsány Ferenccel ma ugyanolyan családellenes politikát folytatna, mint korábban. Erre nem vevők az emberek. A mi költségvetésünk a családok költségvetése, jövőre két és félszer annyit fordítunk a gyermekes családokra, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetés. Az anyagiak terén sokat haladtunk. Azonban sok más szempont is van. A családalapítás felelős döntés, amely egész életre szól. Nem kelthetjük azt az illúziót, hogy a családtámogatásokkal minden nehézséget át tudunk vállalni. Hosszan sorolhatnám a teendőinket, a bölcsődei férőhelyek bővítésétől, a rugalmasabb foglalkoztatás megteremtéséig. Igyekszünk folyamatosan előre lépni, de még sok feladat van előttünk.