Novák Katalin: A családomban pótolhatatlan vagyok – Lokál

Novák Katalin: A családomban pótolhatatlan vagyok – Lokál

Július 1-jével négy új elemmel bővült a családtámogatási rendszer: többek között csökkenthetik a gyermeket nevelő családok a jelzáloghitelük összegét és a csokhoz kapcsolódó kölcsön már használt lakás vásárlására is fordítható, valamint igényelhető a maximum 10 millió forint értékű kamatmentes Babaváró Támogatás.
Novák Katalin államtitkár lapunknak adott exkluzív interjújában mesélt a családvédelmi akcióterv elemeiről és arról, hogy mit tesz az egészségéért édesanyaként.

Fontos, hogy megvédjük azt, amit elértünk

Júliustól már használt lakásra is felvehető a csokkölcsön. Miért változtattak az eredeti tervezeten?

Azt szeretnénk, ha a magyar emberek a saját tulajdonú otthonukban élhetnének, biztonságban, a csok pedig ebben az otthonteremtésben segít. Ez egy olyan, vissza nem fizetendő támogatás, aminek nagysága attól függ, hány gyermeket vállalnak, nevelnek a szülők, és akár a 10 millió forintot is elérheti. Kapcsolódik hozzá egy kedvezményes kamatozású kölcsön is, akar 15 millió forintos összegben, amit most már használt lakás vásárlásához is igényelhetnek. A kormányzásunk egyik alapvetése, hogy a családtámogatásokat folyamatosan bővítjük, egyre szélesebb kör számára igyekszünk elérhetővé tenni a kedvezményeket.

Hogyan dolgozták ki az autóvásárlási támogatás részleteit?

Az autóvásárlási támogatás javaslatát a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) fogalmazta meg. A nagycsaládosoknál gyakori probléma, hogy a családi autó régebbi, rosszabb állapotú, ráadásul, ha jön a negyedik gyermek, már nem fér el a család egy klasszikus ötszemélyes kocsiban. Ezért egy, legfeljebb két és fél millió forint támogatást biztosítunk a legalább három gyermeket nevelő családok számára új, 7 személyes autó vásárlásához. Fontos, hogy a támogatás mértéke az autó vételárának a felét nem haladhatja meg, és ezt az összeget önrészként is felhasználhatják a családok hitelfelvétel esetén. Azt is érdemes tudni, hogy a fogyatékkal élő gyermek életkora nem számít korlátnak a támogatásban, mert őket gyakran élethosszig szállítani kell.

Az ellenzéki sajtó egyik kedvenc szólama, hogy káoszt vizionáltak a babaváró támogatás életbelépésekor. Tisztázná ennek részleteit?

A program július 1-jén, az ígért időpontban elindult és az első hét tapasztalatai igen kedvezőek, bár a fiatalok valóban alig hiszik el, hogy kaphatnak tízmillió forintot, ha terveznek vagy már várják a babát. Az igényléshez fontos feltétel, hogy a pár házasságban éljen, az édesanya negyvenegy évnél fiatalabb legyen, illetve a szülők egyike rendelkezzen legalább három év munka- vagy hallgatói jogviszonnyal. A támogatásra akkor is jogosultak, ha már van gyermekük, de csak a július 1. után született gyermekek után igényelhető a kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön. A kölcsön törlesztését három évre felfüggesztjük, ha érkezik az első gyermek, ha úton van a második, tovább szüneteltetjük a törlesztést és elengedjük a fennálló tartozás 30 százalékát, ha pedig érkezik a harmadik baba is, akkor a kölcsönből támogatás lesz, és egyetlen fillért sem kell visszafizetnie a családnak. Fontos, hogy megvédjük azt, amit elértünk.

Milyenek a nemzetközi visszajelzések a családvédelmi akcióterv kapcsán, és volt-e külföldi modell a program kialakítására?

A világ bármely részén fordulok meg, mindenhol elismeréssel szólnak a családvédelmi akciótervről, a magyar családpolitika hivatkozási alappá vált. Még azok is méltatják a családtámogatási rendszerünket, akik egyébként kritikusak velünk. A kollégák leggyakrabban az iránt érdeklődnek, hogy honnan biztosítjuk a forrásokat egy ilyen nagyságrendű programhoz. Az, hogy a források rendelkezésre állnak, annak köszönhető, hogy a magyar emberek sokat és szorgalmasan dolgoznak. 800 ezer új munkahelyet teremtettünk, jelentősen emelkedtek a bérek, és az adórendszert is a lakosság érdekei szerint alakítottuk át. Nemzetközileg is zsinórmérték lett a magyar családpolitika, amit úgy fejlesztünk, hogy a külföldi példákat is figyeljük, és ha jó gyakorlatot látunk, nem szégyelljük megtanulni azt.

Hajnalban előkerül a futócipő

Kata lánya nemrégiben elkísérte a parlamentbe. Mit gondolnak a családban az ön munkájáról?

Háromgyermekes családként a mi életünkben is megvannak a mindennapi kihívások. Nagy szükség van a spontaneitásra és a rugalmasságra, annál is inkább, mivel már akkorák a gyerekeink, hogy bármikor felhívhatnak minket egy-egy légből kapott ötlettel, ami átalakítja nemcsak a napunkat, hanem akár a következő heteinket. Az én elsődleges munkahelyem a családom, az életnek ez az egyetlen területe, ahol pótolhatatlannak érzem magam. Ezért is fontos, hogy az összes családért végzett munka mellett ne sérüljön a sajátunk. Hálás vagyok, hogy annak idején hat évet otthon tudtam tölteni a gyerekekkel, erre az alapra tudunk építkezni. A gyerekek pedig a mai napig kikövetelik a figyelemből a maguk részét, ráadásul egy hónapja van egy kutyánk is, ami azt jelenti, hogy még valakiről gondoskodni kell.

A pótolhatatlanság miatt is nagyon fontos egy édesanya egészsége. Mire és hogyan szakít időt ennyi teendő mellett?

Futok, és nagyon intenzív otthoni edzéseket végzek, szigorú menetrend szerint, általában heti ötször-hatszor. Hajnalban szoktam sportolni, hogy mire a család felkel, már túl legyek rajta. Ez az egyetlen lehetőségem arra, hogy beleférjen a napomba a testmozgás. Mire munka után hazaérek és mindent elintézünk, megbeszéljük a családi ügyeket, késő este lesz. Akkor már kevésbé van energiám nekikezdeni. A külföldi útjaimra is magammal viszem a futócipőmet, igazság szerint a táskám nagy részét a cipőm és a futófelszerelésem foglalja el. Talán így sikerül jó példát is mutatni a gyerekeinknek, és szellemileg is sokkal összeszedettebb vagyok, ha sportolok.