Novák Katalin: Az egyik támogatás nem zárja ki a másikat – Bors Online

Novák Katalin: Az egyik támogatás nem zárja ki a másikat – Bors Online

Számos olyan támogatást kaphatnak a fiatalok, ami korábban nem volt. Melyek ezek?

Elsősorban azoknak nyújtunk az életkezdéshez nagyon komoly támogatást, akiknek esetleg még nincs önálló egzisztenciájuk, de megtalálták a párjukat, szeretnének családot alapítani gyermeke­ket vállalni, a saját lábukra állni. A Babaváró támogatással például 10 millió forint szabad felhasználású, kamatmentes kölcsönt kaphatnak, amit nem kell visszafizetniük, ha lesz három gyermekük. Legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie, a feleség pedig legfeljebb negyvenéves lehet. Az összeget bármire fordíthatják, hogy megalapozzák a jövőjüket. Pályakezdőként távolinak tűnhet tízmillió forintot összespórolni, és tudjuk, hogy a személyi kölcsönöket milyen kamattal kínálják a bankok. A Babaváró támogatás kamatmentes, aminek csak annyi feltétele van, hogy öt éven belül szülessen meg az első gyermek. Ha két gyermek születik, akkor 30%-kal kevesebbet, ha három, akkor már egy fillért sem kell visszafizetniük a fennmaradó összegből. Ott állunk a fiatalok mellett akkor is, ha otthonteremtésen gondolkodnak – ezért is bővítettük ismét a csokot a Családvédelmi Akcióterv részeként.

Mi ez pontosan?

A csok és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott kölcsön abban segít, hogy a családok saját tulajdonú, nagyobb, tágasabb otthonba tudjanak költözni. Ez azoknak is jár, akik még csak tervezik a gyermekvállalást. Azok a családok, ahol egy vagy több gyermeket nevelnek, egyedülálló szülők vagy élettársak, mind igénybe vehetik a csokot. Minden esetben elérhető a kedvezmény, csak az összege változik attól függően, hogy hány gyermek van a családban. Minél több, annál nagyobb a támogatás. Használt és új ingatlanra egyaránt jár a csok. Ehhez kapcsolódik egy legfeljebb 3%-os kamatozású kölcsön, melyet július 1-jétől használt lakás, ház vásárlásához is fel lehet venni (illetve a Falusi csok esetén bővítésre vagy korszerűsítésre is), akár a kétgyerekeseknek is. Akinek gyermeke van, vagy csak tervezi, és a költözésen gondolkodik, érdemes tájékozódnia a bankoknál, mert szinte biztos, hogy jár nekik a csok.

A jelzáloghitel-elengedést kevesen ismerik, pedig sokakat érint.

Július elsejétől azoknak a családoknak, akiknek jelzáloghitele van, és terveznek még gyermekeket, érdemes arra figyelniük, hogy a második gyerek születésénél egymillió forintot, a harmadik gyereknél négymilliót, és minden további gyereknél egy-egymilliót elengedünk a hitelből. Ennyivel kevesebbet kell a családoknak visszafizetniük a bankoknak. Ez nem csak a csokhitelekre vonatkozik, hanem bármilyen lakáscélú jelzáloghitelre.

Milyen feltételekkel vehető igénybe a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása?

Ha a családban van már három vagy több gyermek, akkor a legalább hétüléses, új autó vásárlásához két és fél millió forint, de maximum az autó vételára felének megfelelő támogatást nyújtunk. Három gyermek édesanyjaként magam is jól tudom, mennyi nehézséget tud okozni sokszor még az is, hogy egy ötszemélyes autóba betegyük a gyereküléseket, a sok csomagról nem is beszélve. A támogatásnak köszönhetően sokan tudnak majd nagyon, jobb autót venni. Szeretnénk ebben is segítséget nyújtani a családoknak. Ez a négy támogatás indult el július elsején. Ezzel párhuzamosan folytatjuk a bölcsődefejlesztési programot, hogy minden kisgyermekes szülő, aki szeretné, bölcsődébe tudja vinni a gyermekét.

Ezt mind lehet egyszerre igényelni?

Ha az egyes támogatási feltételeknek megfelel az igénylő, akkor természetesen. Az egyik támogatás nem zárja ki a másikat.

Mit kell tudni a nagyszülői gyedről?

2020. január 1-jétől azok a nagyszülők, akik még nem mentek nyugdíjba, és szívesen vigyáznának az unokájukra, a dolgozó szülők helyett vállalhatják, hogy az unokákat ők gondozzák, nevelik. Ha több két év alatti unoka van, akkor a gyed többszörösét kapja meg a nagyszülő. Ez azt jelenti, hogy a nagyszülői gyed maximuma kétszázezer forint, így két unokával négyszázezer forintot, hárommal hatszázezer forintot is kaphat. A nagyszülő- nek otthon kell maradnia a gyermekkel, de arra van lehetősége, hogy otthonról dolgozzon. Az utolsó, a személyijövedelem­-adó-mentessége a négygyermekes anyukáknak. Ha egy anya négy gyermeket nevel vagy felnevelt, akkor jövő év január elsejétől egy fillér személyi jövedelemadót sem kell fizetnie élete végéig a munkából származó jövedelmei után. Akkor sem, ha már felnőttek a gyermekei. Így nekik egyik pillanatról a másikra tizenöt százalékkal megnő a fizetésük. Ez a támogatás a világon egyedülálló, bátran nevezhetjük hungarikumnak.