Évekig dolgoztak a családvédelmi terven – Novák Katalin elárulta a részleteket az új támogatásokról – blikk.hu

Évekig dolgoztak a családvédelmi terven – Novák Katalin elárulta a részleteket az új támogatásokról – blikk.hu

Budapest — Már csak két hét július 1-jéig, amikor elindul a hétpontos családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási programja.

A családvédelmi akciótervről Novák Katalin (41), az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára árult el részleteket.

– Nagy az érdeklődés az új családtámogatások kapcsán. Szinte minden családban előkerült a kockás papír, és számolgatják, milyen támogatásra jogosultak – kezdte lapunknak Novák. – Nyilván vannak kritikák, amelyek nagy részét alaptalan vádaskodásnak érzem, amiknek nincs érdemi súlya. Ha olyan észrevételt kapunk, amit érdemes megfontolni, és ha valamiről kiderül, hogy még jobban is tudna működni, akkor nyitottak vagyunk rá. Egyelőre még az indulás előtt vagyunk, várjuk meg, míg kiderül, mi lesz a gyakorlatban.

Egy ilyen akció bevezetését évekig tartó műhelymunka előzi meg, számos javaslatot kapnak családszervezetektől, valamint szülőktől is. – A Nagycsaládosok Országos Egyesületétől jött például az ötlet, hogy támogassuk az autóvásárlást, hiszen ez mindennapi problémát jelent egy sokgyermekes családban. De sok ötletet kaptunk az állampolgároktól is, és a Magyar Nemzeti Bank dolgozói is összeállítottak egy 50-60 pontos csomagot. Minden javaslatnak örülünk, mert ez is azt jelzi, a magyar emberek fontosnak tartják a családok támogatását, gondolkodnak a jövőn – mondta az államtitkár.

Sokszor merül fel kérdésként, hogy bizonyos támogatásokat miért kötnek ahhoz, hogy a szülők házasságban éljenek, miért nem elég, ha élettársi kapcsolatban vannak. – Vannak támogatások, amelyeket élettársak is igényelhetnek, amelyek a már megszületett gyermekek után járnak. Ilyen a csok, a mellé felvehető kölcsön, az adókedvezmény vagy a támogatott autóvásárlás. Csak olyan esetben kikötés a házasság, ahol jövőbeli családalapításról van szó. Számos kutatás igazolja, hogy a házasság sokkal nagyobb stabilitást, garanciát jelent – mondta Novák, aki azt is elárulta, hogy a támogatásoknak köszönhetően mire számítanak, mennyivel több pár vállal majd gyermeket.

– Fontos, hogy inkább bátorítani, segíteni szeretnénk a döntés megszületését, hogy egy fiatal párnak ne azért kelljen éveket várnia, mert nincs pénzük, nincs elég tartalékuk. Bármennyi is az anyagi támogatás, bátorságra, felelősségvállalásra, elköteleződésre mindig szükség lesz. Célunk, hogy minden olyan gyerek megszülethessen, akit terveztek a szülők.

Százezrek kaphatnak támogatást

Július 1-jétől lehet igényelni az új támogatásokat. Novák Katalin szerint az előzetes számítások alapján 100 ezres nagyságrendű kérelmet nyújthatnak majd be, amelyek az összes támogatási formát érintik.

Autóvásárlás

A minimum három gyermeket nevelő nagycsaládok utazását segítő, legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást legalább hétszemélyes új autó vásárlására lehet fordítani. A kapott összeg a kocsi bruttó vételárának legfeljebb felét teheti ki.

Babaváró támogatás

A hitel legfeljebb 10 millió forintig, maximum 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel, amely vissza nem térítendő támogatássá is válhat. A második gyermek érkezése után a tartozás 30 százalékát, a harmadik után a 100 százalékát elengedik, miközben minden, július 1-je után született gyermek után három évig nem kell fizetni a törlesztőrészletet.

Használt lakásra is

Júliustól már használt lakásra is felvehető a csok mellé igényelhető kedvezményes kamatozású kölcsön. A kétgyermekes családok 10 millió forintos, a három- és többgyermekes családok 15 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsönt kaphatnak használt lakás vagy ház vásárlására is. A használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok igénylésének a feltétele volt.

Hitelelengedés

Július elsejétől már a kétgyermekes szülőknek is csökkentik a jelzáloghitelét. Mindez azt jelenti, hogy a második gyermek után 1 millió forintot, három gyermek után már 4 milliót, minden további gyermek érkezésekor pedig további 1-1 millió forintot engednek el.