Többmilliós támogatást kaphatnak az észak-magyarországi fiatal házasok is – Inform Média

Többmilliós támogatást kaphatnak az észak-magyarországi fiatal házasok is – Inform Média

Ma már sokan tisztában vannak az ország népesedési helyzetével, de ez nem volt mindig így. Európában nem beszélünk eleget arról, hogy milyen kevés gyermek születik – mondta lapcsoportunknak adott interjújában Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A családpolitika jelentőségét annak háttere adja: a demog­ráfiai helyzet, a népesség fogyása, ami valóban létkérdés.
Egyre többen szembesülnek azzal, hogy Európa népessége ugyan még növekszik, de ennek egyetlen forrása a migráció. Kontinensünkön már egyetlen olyan ország sincs, ahol annyi gyermek születne, mint amennyi egy nemzet fennmaradásához szükséges. A népességfogyásnak hazánkban is hosszú távú következményei lehetnek: ha kevesebb fiatal dönt a gyermekvállalás mellett és nem születnek meg a vágyott gyermekek, az gazdasági problémákat is felvet. Ha nem lesznek gyermekek, ki fog gondoskodni az idősekről? Nyugat-Európa legtöbb országában a bevándorláspárti erők a migrációt, a tömeges betelepítést támogatják, ezzel szemben mi azt nézzük, hogyan lehetne segíteni a fiataloknak abban, hogy gyermeket vállaljanak, akkor, amikor készen állnak erre, és annyit, amennyit szeretnének. Természetesen nem mondjuk meg, hogy mit csináljanak, lehetőségeket kínálunk, és megmutatjuk, hogyan győzhetik le azokat az akadályokat, amelyek a családalapítás útjában állnak. Emellett az a célunk, hogy a már gyermeket nevelők évről évre egyre könnyebben élhessenek. Ezért foglalkozunk ennyire intenzíven a családpolitikával. A most vasárnapi európai parlamenti választáson is ez a két világrend fog megküzdeni egymással: a bevándorláspártiak, akik migránsokkal pótolnák a hiányzó gyerekeket és a bevándorlásellenesek, akik inkább a családok támogatásán keresztül kívánják biztosítani Európa jövőjét.

Ami nem előzmény nélküli, hiszen a harmadik ciklusát töltő kormányzat kezdettől kiemelt területként kezelte ezt. Milyen út vezetett a Családvédelmi Akciótervhez?

Felidézném a 2010 előtti időszakot, mert nagyon gyorsan felejtünk, pedig fontos emlékezni és összevetéseket végezni. 2002–2010 között a szocialista-liberális kormány elvette a gyes harmadik évét, megszüntette a családi adókedvezményt, az otthonteremtési programot, a kedvezményes lakáshitelt. Teljes egészében szétverték a családtámogatási rendszert, amelynek az alapjait 1998 és 2002 között mi fektettük le. Ennek az lett a következménye, hogy ebben az időszakban több mint 20 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, soha nem látott mélypontra zuhant a gyermekvállalási kedv, 1,23-ra esett vissza a termékenységi arányszám. Innen építkezni sokkal lassúbb és nehezebb folyamat, mint lezuhanni idáig. A bizalom visszaszerzése mindig nehezebb, időigényesebb, mint elveszteni azt.

Hogyan próbálják meg?

Azért dolgozunk, hogy az emberek ismét merjenek bízni abban, hogy nem ideig-óráig tartó lehetőségeket kínálunk számukra, hiszen a gyermekvállalás egy életre szóló döntés. Fontos az értékalapú gondolkodás visszaállítása és az, hogy garanciát nyújtsunk a hosszú távú tervezhetőséghez, kiszámíthatósághoz, amely nélkül az emberek nem mernek családot alapítani, gyermeket vállalni. Ehhez stabil jogszabályi és gazdasági környezetet kellett teremteni. Ma már sokkal többen dolgoznak, mint 2010 előtt, a munkanélküliség nem 11-12, hanem 3,5 százalék körül mozog, 800 ezerrel több munkahely van. A 2010 előtti, csak a súlyos hitelfelvételek árán megúszott államcsődhöz képest most már évről évre növekszik az emberek, családok fogyasztása, megtakarítása, egyre több segítséget és lehetőséget kapnak a gyermeket nevelők. Az ország javuló gazdasági teljesítménye nagyobb mozgásteret teremt a családtámogatásokhoz. Jelentősen megemeltük és folyamatosan bővítjük a családi adókedvezményt, bevezettük a csokot, elindítottuk a Nők 40 programot. De nem álltunk meg itt, a Családvédelmi Akció­tervvel újabb nagy lépést tudunk tenni.

Ennek indítását februárban jelentették be. Jól érzékelem, hogy mintha egy kis hitetlenkedés övezné ezt a sokféle támogatást?

Sokan nem hiszik el, hogy ennyi minden segítheti most a családalapítást. Az országot járva kapok olyan kérdést, hogy ezek egymást kizáró támogatási lehetőségek? Nézzünk egy példát: van egy fiatal pár, a fiatalok most kezdenék el az önálló életüket, de még nincs semmilyen megtakarításuk, és a szülők sem tudják támogatni őket. Szeretnének több gyereket is, de nincs lakásuk, a megtakarításaikból pedig csak hosszú évek múlva futna lakásvásárlásra. Ez így egy kilátástalan helyzet. Ehhez képest július 1-től igénybe tudják venni a 10 millió forintos babaváró támogatást, amelyből egyetlen fillért sem kell visszafizetniük, ha teljesül, amire vágynak, és megszületik a három gyermekük. Ehhez jön további 10 millió forint lakásvásárlási támogatás, amit szintén nem kell visszafizetniük, ha megszületik a három gyermekük. Ráadásul felvehetnek további 15 millió forint kedvezményes hitelt. A nullához képest tehát rendelkezésükre áll 35 millió forint, de a 15 millió forintos hitelükből két részletben, a második és a harmadik gyerek megszületésekor elengedünk 5 millió forintot. Még ehhez jár az első házasok kedvezménye és a családi adókedvezmény, a harmadik gyermektől igényelhető autóvásárlási támogatás, az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezés, majd a tankönyv­ellátás, az Erzsébet-táborok, a teljesség igénye nélkül. A fiatalok tehát most 25 + 10 millió forinttal többel tudnak egy hasonló esetben indulni, mint korábban. Az hiszem, ez nem kevés.

Milyen visszajelzéseket kapott eddig?

Egyre több fiatalt érdekel a lehetőség, egyre nagyobb az érdeklődés. Ne kergessünk illúziókat, nem mondom azt, hogy innentől egy fillérjébe sem kerül a gyermek a szülőknek, de az tény, hogy a családalapítást tervező fiatalok ilyen segítséget még soha nem kaptak. Kell az elköteleződés, a felelősségvállalás, de esélyt és megelőlegezett tőkét kapnak az életkezdéshez. Magyarországon most egy politikai szimpátián és érdekeken túlmutató, nemzeti szintű egyetértés alakult ki arról, hogy a kormány családpolitikájára érdemes áldozni, s ez egy jó irány.

A Családvédelmi Akcióterv külföldön is nagy visszhangra talált.

Nem az volt a célunk, hogy külföldi sikereket érjünk el, mi azért dolgozunk, hogy a magyar emberek jobban éljenek, és megszülessenek a vágyott gyermekek. Tény, hogy amiért, s ahogyan dolgozunk, az még a tengerentúlon is figyelmet és elismerést váltott ki. Ez annak is köszönhető, hogy miniszterelnök úr személyesen is képviseli ezt az ügyet, évértékelő beszédének is hangsúlyos része volt a hét pont bejelentése. Szavaira nemzetközi szinten is felfigyeltek, mert a szándék mögött egységes nemzeti akarat, támogatottság és mellé rendelt forrás is van. Az Egyesült Államokban mondta egy kongresszusi képviselő, hogy Magyarország amerikai léptékben mérve kis ország, de családpolitikájában világelső, ami szerinte az amerikaiak számára is minta.

Olaszországban viszont a Családok 13. Világkongresszusán kifütyülték önt – legalábbis az ellenzéki sajtó szerint, míg a helyszínen készült videón azt látni, hogy hatalmas tapsot kapott.

Ez a tudósítás azért volt igazán érdekes, mert sikerült a veronai felszólalásomat fél nappal megelőznie. Néhány balliberális újságíró ugyanis nem tudta, hogy a helyszínen programváltozás miatt nem délelőtt, hanem délután tartok előadást. Meglepő volt azt látni az interneten, hogy az előadásomnak mely pontjánál, miként háborodott fel a hallgatóság, úgy olvasni élménybeszámolót a beszédemről, hogy az még el sem hangzott. A beszédemet délután így azzal kezdtem, bár csak most fogom megosztani a mondandómat, egyesek szerint már ki is fütyültek. Ezzel sikerült mosolyt csalnom a résztvevők arcára… Itthon meg gyorsan átírták az álhírt, mintha mi sem történt volna. Ez az eset őket minősíti, nem egyedi, utána még napokig foglalkozott ezzel a hazai sajtó. Két világnézet harca ez, a médiában és most az európai parlamenti választáson is: a bevándorláspárti balliberális erők mindent megtesznek, hogy az európai értékeket, amibe beletartozik a család is, lerombolják, ehelyett gondolkodás nélkül az eddigi rossz tapasztalatokból nem tanulva a migrációt támogatják.

A családpolitika közvetítésében nagyfokú hitelességet és empátiát adhat, hogy ön is többgyermekes, gyakorló családanya: mit tud meríteni a saját életéből?

A legfontosabb feladatom otthon van, a családomban. Az az egyetlen hely, ahol nem vagyunk pótolhatók. Anyaként talán jobban értem, mit jelent, ha valaki a gyermeknevelés mellett próbál helyt állni a munkájában. Nagy motiváció számomra, hogy segíthessek azoknak, akik most készülnek család­alapításra. A feladatokat, a felelősséget nem lehet átvállalni senkitől, nem is ez a cél, de az igen, hogy a terheken enyhítsünk. Ebben hiszek, ahogy abban is: a család erőforrás. Számomra is az, csak úgy tudok jól teljesíteni a munkában, ha feltöltődhetek otthon. A nehéz az lehet, ha valakinek az üres lakásba kell hazamennie, és nem kaphat megerősítést a szeretteitől, nem meríthet energiát a gyermekeiből. Azért dolgozunk, hogy senkinek se kelljen lemondania erről. Arra kérek mindenkit, hogy most vasárnap menjen el szavazni, hogy Európa élére is végre olyan vezetők kerüljenek, akik nem a bevándorlás erőltetésén, hanem azon dolgoznak, hogy a gyermekes családok több lehetőséget kapjanak.