Négy újabb lépés a családok támogatására – Fanny magazin

Négy újabb lépés a családok támogatására – Fanny magazin

Július 1-jétől újabb segítséget kapnak a fiatalok és a gyermekes családok, indul a Családvédelmi Akcióterv: Ide tartozik a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a kibővített CSOK és a jelzáloghitel-elengedés. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral beszélgettünk.Mi hívta életre az újabb támogatásokat?
2010 óta rengeteg új lehetőséget adunk a családoknak, de még van továbblépési lehetőség. Végiggondoltuk, hol van még szükség segítségre. Azon kívül, hogy magánszemélyek is megkerestek bennünket, egyeztettünk több szervezettel, például a Nagycsaládosok Országos Egyesületével és a tudományos élet szakembereivel is.

Egy-egy kezdeményezés hozza magával a következő feladatot. Ha több gyermek születik, akkor több bölcsődére lesz szükség, vagy egy nagyobb autóra.
A bölcsődefejlesztési programunk már elindult, a nagycsaládosok autóvásárlása júliusban fog. Sokszor már egy háromgyermekes család esetében sem elég egy ötszemélyes gépjármű. Három gyerekülés hátul nem fér el, de kettő között sem kényelmes ülni. Aki pedig háromnál is több gyermeket vállalna, annak egy hétszemélyes kocsira is szüksége lehet. A nagycsaládosok autóvásárlási programja nekik kíván segíteni.

Mekkora támogatást igényelhetnek a nagycsaládosok az új autó vásárlásához?
2,5 millió forintot, de legfeljebb a bruttó vételár felének megfelelő támogatást. Az igényelt összeget nem kell visszafizetni, és akár egyszülős családok is igénybe vehetik.

A CSOK bővítése miben áll?
Számos támogató változásból. Júliustól garantáltan 3 százalék alatti, kedvező kamatozású kölcsönt lehet felvenni a CSOK mellé már a használt lakásokra is. Eltöröljük a 35 millió forintos értékhatárt a használt ingatlanokra, és már a második gyermeküket váró családok is igényelhetik az egymillió forintos jelzáloghitel-elengedést, aminek az összege a harmadik gyereknél 4 millió forintra emelkedik.

A változások közül melyiket várja a legjobban?
A család fogalma nem csupán két embert jelent, vagy két embert gyerekekkel. A családhoz tartoznak a nagyszülők is. Amikor a nagyszülői gyedet kidolgoztuk, nem titkolt célunk volt, hogy ezt az összetartozást ilyenformán is támogassuk. Ugyanakkor az önálló élet, két ember szoros összetartozása, még gyerekek nélkül, az első állomás a család felé, tehát a közös életkezdés és az otthonteremtés támogatása is fontos. Ha nagyon ki akarnék emelni valamit, akkor a babaváró támogatásunkat említeném.

Maximum tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású babaváró támogatást lehet igényelni. Valóban szabadon felhasználható?
Sokan nem hiszik el, de valóban arra lehet fordítani, amire szüksége van a családnak. A babaváró támogatásnál meghitelezzük azt az összeget, amire a fiataloknak az életkezdéshez szükségük van. A babaváró támogatás nevet azért kapta, mert ha július 1-je, illetve a kölcsön felvétele után öt éven belül legalább egy gyermek születik, akkor három évig szünetel a törlesztőrészletek fizetése, és a szülők a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. És ahogy érkezik a többi gyermek, a feltételek még kedvezőbbek lesznek, azaz a 10 millió forintot részben vagy egészben elengedjük.

Ha az információ meg is találja az embereket, sokan félnek belevágni az igénylési folyamatba, mert tartanak a hitel szótól, és nehezen értelmezik a jogi formulákat.
Családbarát csomagot fogunk adni a kisbabák szüleinek, melyben lesz egy családok kiskönyve, amely az összes, szülőkre vonatkozó fontos tudnivalót tartalmazza. Nemcsak az új kezdeményezésekre térünk majd ki, hanem minden olyan részletre is, amely segíthet a gyermekszületést követő ügyintézésben. Fórumunk már létezik: a csalad.hu oldalon a Családvédelmi akcióterv menüpont alatt a felmerülő kérdéseket egyszerűen és érthetően, pontról pontra válaszoljuk meg.

Hogyan fogadták?
Átlépte a százezret a CSOK-ot felvevő családok száma. A kedvezmény pozitív hatással van a népesedési mutatókra: a szülők további ötvenezer gyermek megszületését vállalták.

Sokszor felmerül, hogy a gyermekvállalás anyagi kérdés-e, avagy sem.
Amikor valaki otthonról nem várhat támogatást, nincs biztos jövőképe, lakása, talán hajlamos azt hinni, hogy magára marad. A kormány épp ellenkezőleg gondolkodik: őket is támogatni akarja, hiszen jól tudjuk, hogy a gyermekvállalás inkább érzelmi döntés, de a biztonság megléte esetén az érzelmi döntések is hamarabb megszületnek.