Több tízmillió forint támogatással vághatnak bele a családalapításba a fiatalok – Figyelő

Több tízmillió forint támogatással vághatnak bele a családalapításba a fiatalok – Figyelő

Magyarország fordítja a legtöbbet a családokra Európában. A most bejelentett családvédelmi akciótervnek köszönhetően egy fiatal pár több tízmilliós támogatással vághat neki a családalapításnak. Az eredmények visszaigazolják a kormány politikáját, a jövőben pedig további intézkedések várhatók.

A most bejelentett családvédelmi akciótervvel együtt mennyi támogatás jut átlagosan egy családnak?

Érdemes azt megnézni, hogy mire számíthat ma egy fiatal pár, amikor közösen elkezdik az életüket. Ha családot terveznek, akkor ezeknek az új intézkedéseknek köszönhetően már a kezdeteknél több millió forintnyi támogatásra válnak jogosulttá. Azonnal kapnak havi 5 ezer forintnyi házassági adókedvezményt, emellett júliustól igényelhetik a fiatal házasok gyermekvállalását támogató lehetőséget, a 10 millió forintnyi kamatmentes szabad felhasználású kölcsönt, amit 3 gyermek vállalása esetén egyáltalán nem kell visszafizetniük. Ha új otthont szeretnének, akkor kapnak 10 millió forint vissza nem fizetendő állami támogatást, illetve lehetőségük van további 15 millió forint kedvezményes hitelfelvételre is, sőt, ha maguk építkeznek, 5 millió forintot visszaigényelhetnek az áfából. Ez összesen már 40 millió forintot jelent. Továbbá, ha az édesanyának van diákhitele, akkor a gyermekek érkezésével ezt is felfüggesztjük, három gyermeknél pedig teljesen elengedjük, ez szintén több milliós tétel lehet. Emellett, ha megszületik a második gyermek, egymillió forintot elengedünk a fennálló jelzáloghitelükből, harmadik gyermeknél pedig már 4 millió forintot, így ez még további 5 millió forint, ami onnantól nem hitel, hanem támogatás. Minderre jön rá a családi adókedvezmény, ami három gyermek esetén havi szinten százezres megtakarítást jelent a családoknak. Ez egy vállalható életpálya, főként annak fényében, hogy 2010 előtt szinte semmilyen támogatást nem kaptak az életkezdéshez a fiatalok. Ennyi segítségre soha nem számíthattak még Magyarországon a közös életüket kezdő fiatalok.

Mit mutatnak a számok, érezhetőek már a kormányzati intézkedések hatásai?

Pozitív irányba indultunk meg. Több pénz marad a családoknál és 20 éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv, mint jelenleg. Ráadásul a friss házasságkötések száma is rekord magas volt 2018-ban, ami nagyjából százezer fiatalt jelent. Azt is látjuk emellett, hogy kezd megállni a gyermekvállalás időpontjának kitolódása, nem kell már hosszú éveket várni a megfelelő egzisztencia megteremtéséhez, hiszen ezeknek a támogatásoknak köszönhetően hamarabb saját lábra tudnak állni.

A visszaélési lehetőségeket miként próbálják meg kiszűrni?

A családokról szóló nemzeti konzultációnak az egyik legnagyobb támogatottságú pontja a családtámogatások munkához kötése volt. Egy szinte teljes foglalkoztatottsággal rendelkező országban elvárható, hogy a szülők is tegyék hozzá a maguk részét a gyermekneveléshez, tehát vállaljanak munkát. Mi azt szeretnénk, ha felelős módon történne a gyermekvállalás, tehát ha a szülők nem a gyermekből, hanem a gyermekért szeretnének élni. Mi ezeket a fiatalok támogatjuk, éppen ezért 3 éves munkaviszonnyal vagy tanulói jogviszonnyal kell rendelkezni a támogatásoknak az igényléséhez.

Milyen időn belül vár a kormány érezhető eredményeket ezen a téren?

Az a legfőbb eredmény, ha a fiatalok, a családok úgy érzik, hogy sok segítséget kapnak a gyermekvállaláshoz és gyermekneveléshez. Ez vezet oda, hogy minden családban megszülessen annyi gyerek, amennyit szívük szerint vállalnának. Ez a szint jelentené azt, hogy már képes fenntartani magát a társadalom, tehát megállhat a népességfogyás. Ehhez egyfajta szemléletváltás, egy új gyermekközpontú gondolkodás kell, amely egyre inkább általánossá válik Magyarországon. A kutatások azt mutatják, hogy ha valaki nagycsaládban nő fel, akkor ő sokkal nagyobb eséllyel fog majd több gyermeket vállalni élete során. A gyermekvállalás nagy mértékben kulturális kérdés. Szerencsére mi, magyarok, szeretjük a gyerekeket. Ezért sem rosszak a kilátásaink. Sajnos a baloldal kormányzása alatt lerombolta az emberek jövőbe vetett bizalmát, ebből kilábalni sokkal időigényesebb, mint a válságba beletaszítani az országot. Olyan ez, mint egy erdőtűz. Pillanatok alatt pusztít, aztán évtizedek kellenek a természet újjáéledéséhez.

Nemzetközi összehasonlításban újszerűnek számítanak ezek az intézkedések?

Mindig követjük a külföldi tapasztalatokat. Mára azt mondhatom, hogy nem csak a családtámogatásra fordított összeg mértékében számítunk élenjárónak Európában, hanem például a négygyermekes édesanyák SZJA-mentességével úttörők is vagyunk, hiszen sehol a világon nincsen ehhez hasonló lehetőség. Kíváncsian várom, hogy melyik európai országok merik a családközpontú kormányzás útját választani a bevándorláspárti megoldásokkal szemben.

A költségvetést mennyire terhelik meg ezek az összegek, hány milliárd forintot jelent mindez?

Nem kiadásként tekintek ezekre a támogatásokra, hanem befektetésként. Minden egyes családokra és a gyermekvállalás támogatására fordított forint megtérül, hiszen ennek köszönhetően hosszú évtizedek után végre sikerülhet megállítani a népességfogyást. A sikeres gazdaságpolitikának, a magyar emberek szorgalmának és a magyar gazdaság javuló teljesítményének köszönhetően folyamatosan növekvő anyagi mozgásterünk van. Ez teszi lehetővé, hogy abba fektessünk, amit a választok a legfontosabbnak ítélnek. A nemzeti konzultáción részt vevők magas száma és az ott adott válaszok is visszaigazolták, hogy a fiatalok gyermekvállalásának, gyermeknevelésének támogatása egy olyan célkitűzés, amit nemzeti konszenzus övez. Büszke vagyok rá, hogy ilyen országban élhetek, ahol ekkora felhatalmazással dolgozhatunk. Ami a konkrét összegeket illeti, 2010-ben 960 milliárd forint állt rendelkezésre a családokra a költségvetésben, most már több mint 2000 milliárd. A mostani intézkedések pedig nagyjából további 150 milliárdot jelentenek éves szinten. Ez egy újabb nagyon komoly lépés.

A bölcsődei férőhelyek növelése mellett fontos kérdés, hogy hogyan állunk a bölcsődei dolgozók számát illetően.

E téren egyáltalán nem állunk rosszul, a bölcsődéknél nincsen szakemberhiány. Az ott dolgozóknak 30-50 százalékkal emeltük átlagosan a fizetését, egyre népszerűbb a bölcsődei kisgyermeknevelői szak, óriási az oda jelentkezők száma. A bölcsőde természetesen nem kényszer, ha valaki 3 éves koráig otthon szeretne maradni a gyermekével, azt is lehetővé tesszük. Hamarosan ráadásul a nagyszülői GYED-et is igénybe lehet venni, így akár a nagyszülő is vigyázhat a gyermekekre. Ha mégis a bölcsődét választják, akkor pedig mindenki számára biztosítjuk a helyet. A rendszer egyre rugalmasabb, vannak mini-, családi és munkahelyi bölcsődék is, folyamatosan növeljük ezeknek is a finanszírozását is, és azoknak, akik itt szeretnének dolgozni, képzéseket biztosítunk.

Az év második felétől hatályba lépnek a most bejelentett intézkedések? Vannak további tervek?

Úgy tervezzük, hogy július elsejétől a nagyszülői GYED-et és az édesanyák SZJA-mentességét leszámítva – amelyek várhatóan január elsejétől lépnek hatályba –mindegyik pont életbe tud lépni. A fiatal házasok gyermekvállalási támogatását és a nagycsaládosok autóvásárlási programját az év közepétől 2022 végéig tesszük elérhetővé. Természetesen a mostani nem egy zárt lista, van még feladat bőven, így mindenképpen lesz folytatás.