Novák Katalin: „A nőknek a politikában olyan érvényesülni, mint a férfiaknak óvóbácsiként” – Blikk

Novák Katalin: „A nőknek a politikában olyan érvényesülni, mint a férfiaknak óvóbácsiként” – Blikk

Budapest — Sokáig hitte, hogy – a szüleihez hasonlóan – az orvosi pályát választja Novák Katalin (41), ám az édesanyja lebeszélte róla.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nemcsak a nők politikai szerepvállalásáról beszélt, de bepillantást engedett magánéletébe is.

– Az biztos, hogy a politikus nem tartozik a legnépszerűbb szakmák közé. Valóban kevés nő van a döntéshozók között, ám ha visszatekintünk, rájövünk, hogy alapvetően ez mindig is a férfiak által dominált terület volt, amely most kezd változni – kezdte lapunknak a Fidesz alelnöke. – Amíg régen főleg a hadviselés volt a fő téma, ma már más dolgokkal foglalkozunk. A hétköznapi élet kérdéseivel, ahol nemcsak helye van, de igény is van a nőkre – fűzte hozzá.

Novák Katalin közel tíz éve a hazai közélet meghatározó szereplője, s volt, hogy ő is találkozott nemi sztereotípiákkal. – Szerintem a nőknek a politikában olyan érvényesülni, mint a férfiaknak óvóbácsiként – mondta mosolyogva.

Az államtitkár többször is bebizonyította, hogy a mozgás életének fontos része

– Szerencsés vagyok, mert nőként nem estem különösen más megítélés alá, de az biztos, hogy máshogy ítélik meg a nők reakcióját. Például, ha egy férfi felháborodik valamin, és kikéri magának, az határozott, míg ha egy nő teszi ezt, akkor hisztis. Meg kell tanulni úgy kommunikálni, hogy a heves reakcióra ne lehessen azt mondani, hogy csak érzékeny az ember. Fontosnak tartom, hogy a nő ne kezdjen férfiként viselkedni csak azért, hogy jobban elfogadják, ne adja fel a nőiességét. Azt viszont el kell fogadni, hogy bizonyos helyzetekben mindig más lesz a nők és a férfiak megítélése – mondta Novák Katalin, aki tudja, hogy sokszor a megjelenése is központi téma.

– Az öltözködéshez kevés segítséget kapunk, pedig van, hogy egy interjú után előbb érkezik visszajelzés a megjelenésemre vonatkozóan, mint az elhangzottakra. A gyermekeink vagy a tanáraik az első számú kritikusaim. Volt már olyan, hogy megkérdezték tőlem, tényleg ebben a cuccban akarok elindulni? – mesélte nevetve.

Az államtitkár egy átlagos napja hajnali fél 6-kor kezdődik – ugyanis hetente háromszor futni jár reggelente –, majd a férjével fél 7-kor ébresztik három gyermeküket, Ádámot, Tamást és Katát. – Általában öt órát alszom, sajnálom rá az időt. Egy átlagos napon Katát és Tamást elvisszük az iskolába, Ádám már egyedül megy. Ezt követően kora estig tele van a naptáram. Arra törekszem, hogy az estéket a családommal töltsem, és ha sokat vagyok távol, akkor érzem is a nyomást magamon, hogy most már nagyon haza kellene menni. Van abban valami visszás, hogy pont a családügyi államtitkár ne legyen a saját családjával – mondta Novák, aki azt is elárulta, hogyan szokott kikapcsolódni.

Novák Katalin minél több időt igyekszik a családjával, férjével, Istvánnal és gyermekeivel, Ádámmal, Katával és Tamással tölteni

– Nagyon szeretek sütni, sokszor hétköznap is nekiállok. A főzésben nem vagyok ilyen jó, nem akarok rózsaszín képet festeni, nincs minden este meleg vacsora otthon. A másik nagy szenvedélyem a sport, és nagyon szeretek kötni. Azt mondta valaki, hogy még azt is rohamtempóban csinálom – nevette el magát. – Szívesen olvasok, és bár arra kevés idő jut, rájöttem, hogy fogmosás közben is lehet haladni 3 oldalt. A filmeket is szeretem, főleg thrillereket és drámákat szoktam nézni. Bár vannak nyelvvizsgáim, a nyelvtanulást soha nem érdemes abbahagyni, ezért most németül tanulok, és erre minden alkalmat kihasználok, akár utazás közben is.