Négykezes varázslat – Nők Lapja

Négykezes varázslat – Nők Lapja

Interjú Novák Katalin családügyi államtitkárral és Várnagy Andrea zongoraművésszel. A komolyzenét évek óta népszerűsíti Várnagy Andrea zongoraművésznő négykezes zongorajátékával szerte az országban és a határon túli magyar területeken. Február 27. és március 3. között a Zenevarázslat Négykezes Zongoraverseny keretében mérhetik össze tudásukat a diákok Egerben. Élmény, zene, közösség!Andrea, ön nemcsak a világ különböző koncerttermeiben ad koncertet, de a legkisebb települések iskoláiba is elviszi a zongoramuzsikát. Mi ösztönzi arra, hogy egyfajta missziót teljesítsen a gyerekek komolyzenei nevelése terén?

Várnagy Andrea:
A zene szeretete egy teljesebb élettel ajándékozza meg azokat, akik átélhetik ezt az élményt és sajnos napjainkban sok gyermek nő úgy fel, hogy sosem hall komolyzenét. Ez a gondolat indított arra, hogy új utakat keressek a klasszikus zene közvetítéséhez, segítségül hívva a verseket és a képzőművészetet. Arra inspirálom a gyerekeket, hogy fantáziájukkal könnyebben meg tudják érteni a zeneszerzők hangok mögé rejtett üzeneteit. Lenyűgöző látni, ahogy a gyerekek, koncert ideje alatt egyre jobban ráhangolódnak a mélyebb mondanivalójú művek befogadására is. A mai világban egyre kevésbé figyelünk befelé és a zene kapukat nyit meg, hogy szabadabban fejezzük ki gondolatatainkat, érzéseinket egymás felé is.

Milyen programokon keresztül tudja megszólítani a fiatalokat?
VA: A Zenevarázslat az évek alatt mozgalommá nőtte ki magát, a koncertek mellett kurzusok, táborok, előadások és a zongoraverseny teszi teljessé a programot.

Novák Katalin: Andrea lelkesedése engem is magával ragadott, és amikor elmentem vele egy koncertre, megtapasztalhattam a kezdeményezés elsöprő közösségteremtő erejét. Ezért álltunk a program mellé és támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt, hogy ezek a közvetlen hangulatú, a zenetanulást ösztönző koncertek eljussanak minél több gyermekhez. Hosszabb távú célunk, hogy minden iskolában legyen zongora, mert nagyon fontosnak tartjuk a már fiatalkorban elkezdett zenei nevelést.

Immár már negyedik alkalommal rendezik meg Egerben a Zenevarázslat Négykezes Zongoraversenyt. Honnan jött az ötlet?
V. A.: Ismerem a versenyek izgalmát és tudom, hogy sokszor a koncertdrukk miatt csak tudásuk töredékét képesek a résztvevők megmutatni. Épp ezért egy barátságos hangulatú versenyt álmodtam meg, mely örök élmény marad a gyerekek számára, erősödik az önbizalmuk és a komolyzenéhez fűződő kapcsolatuk is pozitív irányt vesz. Motivációt és hitet adunk a gyermekek számára.

NK.: A Zenevarázslat a tehetséges gyermekekről és pedagógusokról szól. Igyekszünk minél több területen segíteni a tehetségeket, erről szól a Nemzeti Tehetség Program is. Andrea lánya, Lili is elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, ezen keresztül is példát mutatva másoknak.

A versenynek mi a legfontosabb üzenete?
NK.: A zene szeretete mellett a közös élmény. Napjainkban az egyéni teljesítmény van előtérben, így a négykezes zongorajáték egymásrautaltsága, a közös munka és eredmény erősíti a gyerekekben az összetartozást. Andrea az Erzsébet-táborokban is segít abban , hogy az ott nyaraló gyerekek kulturális élményeket is kaphassanak. Táboraink eddig huszonhatezer gyereket tudtak évente fogadni és ez a létszám hamarosan a duplájára nő.

Miért éppen Egert választotta a verseny helyszínéül?
V. A.: Egri születésű vagyok ezért nagy öröm számomra, hogy az Egri Líceum ad otthon a rendezvénynek. Több korcsoportunk van, a hétéves versenyzőtől a főiskolásig, sőt, a tanár-diák kategóriában a pedagógusok is színpadra állnak. Itt mindenki győztes, díj nélkül senki nem megy haza. Csodálatos élmény látni, hogy a versenyzők nem egymás vetélytársaivá válnak, hanem baráti kapcsolatok épülnek, egymást bátorítva, tapasztalatokat cserélve térnek haza a verseny résztvevői. A versenyt komolyzenei koncertek színesítik és egy záró kurzussal adunk útmutatást a résztvevők számára, hogy a jövő évi megmérettetésen hogyan szerepelhetnek még eredményesebben.

Miért tartják fontosnak, hogy a Zenevarázslat egyre több gyerekhez jusson el?
NK: Igyekszünk itthon és a határainkon túl is megtalálni a tehetségeket és lehetőséget teremteni a kibontakozásra.

V. A.: Hálás vagyok azért, hogy a koncertek a határon túlra is eljutottak, Kárpátalja után már Erdélybe is.. Böjte Csabával közösen azon dolgozunk, hogy a zene által megnyissuk a gyerekek lelkét, hogy ki tudják fejezni legmélyebb érzéseiket, hiszen a zene ott kezdődik, ahol a szavak véget érnek.