Érdeklődnek a magyar családbarát modell iránt – Erdélyi Napló

Érdeklődnek a magyar családbarát modell iránt – Erdélyi Napló

Az új magyarországi családtámogatási rendszer egyedülálló Európában, több eleme iránt a környező országokban is érdeklődnek. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az Erdélyi Naplónak elmondta, Erdélyben is futnak sikeres családbarát programok.

1. Évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök új családvédelmi programot hirdetett meg. Család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként, ön hogyan látja ennek a széleskörű akciótervnek az életbeültetését?

A hét pontos Családvédelmi Akciótervvel egy új mérföldkőhöz érkeztünk a családok támogatása területén. 2010 óta családbarát országot építünk, évről-évre több forrást fordítunk a családokra, idén például már a 2010-es összeg dupláját, és évről-évre fejlesztjük, bővítjük a családtámogatási rendszert, hogy minél több családnak, minél több segítséget tudjunk adni. A tavalyi év a Családok éve volt, a következő években pedig a hétpontos akcióterv hozhat további javulást a magyar családok életében. A részletszabályokat most véglegesítjük, a 10 millió forintos életkezdési kölcsön, a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a CSOK bővítése, a bölcsődefejlesztési program, a jelzáloghitel-elengedés megemelése és a kétgyermekes családokra történő kiterjesztése várhatóan már idén július 1-én életbe lép, a nagyszülői GYED, illetve a négy gyermeket nevelő édesanyák élethosszig tartó személyi jövedelemadó-mentessége jövő év elejétől válik elérhetővé.

2. A Kárpát-medence magyarlakta régióiban több családbarát program fut: Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, Külhoni ifjúsági közösségek támogatása, Anyasági támogatás, Babakötvény, illetve ide sorolhatjuk a Szülőföldön magyarul program oktatási-nevelési támogatását is. Milyen évet zártak a programok, illetve milyen változásokra számíthatunk a következő időszakban?

Az egyik legsikeresebb családokat megszólító kezdeményezés a Kárpát-medencében a Köldökzsinór-program. Tavalyi bevezetése óta összesen közel tízezer kérelem érkezett az anyasági támogatás iránt és több mint kilencezer életkezdési letéti számlát nyitottak. Az igénylők közel 70%-a Kárpát-medencei magyar honfitársunk. A Családok évében jelentős bölcsőde- és óvodafejlesztések is megvalósultak a határainkon túl, és a külhoni fiatalokat célzó programokkal is értünk el sikereket.

3. Mennyire családbarát a mai magyar társadalom? A pénzügyi támogatások mellett hogyan lehet olyan lélektani hátteret teremteni, ami növelheti a családi párkapcsolatok iránti elköteleződést?

A magyar emberek hagyományosan szeretik a gyerekeket, családcentrikusak. Sajnos Magyarországon számos alkalommal a hatalom próbálta elvenni az emberek hitét abban, hogy érdemes gyermeket vállalni. Jó példa erre a 2002-2010 közti baloldali kormányzás időszaka: a családtámogatási rendszert teljesen leépítették, kockázatos devizahitelekbe kényszerítették az embereket. Nem véletlen, hogy a gyermekvállalási kedv 2010 után mélypontra süllyedt. Kormányzásunk kezdete óta mi arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a magyar emberek jövőbe vetett hitét, és úgy látom, jó úton járunk. Húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, nő a házasságkötések, és csökken a válások száma. Ebben természetesen az anyagi támogatások is szerepet játszanak, de legalább ennyire fontos a családbarát környezet megteremtése, annak tudatosítása, hogy Magyarország megbecsüli a felelős gyermeknevelést. A Családok éve jó alkalmat teremtett erre, hiszen országszerte több mint 1500 eseményt szerveztünk, amelyeken több százezer család, gyermek, testvér, szülő, nagyszülő vett részt határainkon innen és túl.

4. Az ön által vezetett államtitkárság milyen mértékben működik együtt a Kárpát-medencei nagycsaládos egyesületekkel?

Számos családszervezet segíti a munkánkat évek óta családi programok szervezésével, javaslatok kidolgozásával, a családok felől érkező visszajelzések becsatornázásával, amely jelentősen hozzájárul a családtámogatási rendszer fokozatos, a családok igényeinek megfelelő fejlesztéséhez. Említhetem a Nagycsaládosok Országos Egyesületét, a Fiatal Családosok Klubját, vagy épp a Három Királyfi, Három Királylány mozgalmat. Fontos partnerünk a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, illetve a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány, akik szintén áldozatos munkát végeznek a határon túli magyar honfitársaink, családok mindennapi életének javításáért.

5. Az erdélyi magyarság létszámapadása nem állt le. Súlyos gond a szórványosodás, illetve a gyerekvállalásra alkalmas fiatalok távozása az országból. Milyen esélyt lát arra, hogy ezt a folyamatot meg lehessen állítani, illetve vissza lehessen fordítani?

A nyugati világban mindenhol alacsony a gyermekvállalási kedv, a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívásával nézünk szembe. Erdélyben ráadásul az elvándorlás is jelentős. Nem lesz egyszerű megállítani, sőt, visszafordítani a folyamatot, de erre vállalkoztunk. Szeretjük nagy fába vágni a fejszénket… Az erdélyi magyar közösség nélkül azonban nincs esélyünk. Mi csak segíteni tudunk.

6. Európában milyen mértékben vannak a magyarországihoz hasonló, bőkezű családbarát programok?

Büszkék lehetünk rá, hogy Magyarország ebben a tekintetben élen jár. A magyar családpolitika sajátossága, hogy rendkívül összetett, a bölcsődefejlesztéstől a nyugdíjpolitikáig valamennyi területen a családok igényei merülnek fel elsődleges szempontként. Közben egyszerű is. Arra törekszünk, hogy a szabályozás és az igénylés se legyen bonyolult. Mondhatjuk, hogy ötvözzük a meglévő nemzetközi gyakorlatokat és a magyar igényekhez igazítjuk. Ehhez jönnek a saját ötletek. Családbarát az adórendszerünk, segítjük a családokat az otthonteremtésben és a bölcsődei férőhelyek növelésével, egyszerűsítjük a kisgyermekes édesanyák diákhitel-terheit, a Nők 40 programmal ösztönözzük a nagymamák unokázását, támogatjuk a nagycsaládosok autóvásárlását, a fiataloknak 10 millió forint életkezdési kölcsönt adunk és a sor még hosszan folytatható. A családtámogatási rendszerünk bizonyos elemeit különösen nagy érdeklődéssel követik, a legalább négy gyermeket nevelő nők élethossziglani SZJA-mentessége például egyedülálló lehetőség, de sokan méltatják a diákhitel-elengedést és az ingyenes étkezést és tankönyvellátást is.

Arra is büszkék vagyunk, hogy Magyarország közel kétszer annyit fektet a családtámogatásokba, mint az fejlett országok.

7. Ha az élet számos területén együttműködnek közép-európai államok, vajon mennyire lehet a demográfiai mutatók erősítése terén is közös programokat kidolgozni? Van-e erre példa?

A közép-európai államok, elsősorban a visegrádi országok: Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország között egyetértés van abban, hogy a népesedési folyamatok megfordítása a családok megerősítésével érhető el. Közösen lépünk fel az uniós fórumokon és közösen képviseljük a közép-európai családok érdekeit. Jelenleg mi vagyunk Európa családbarát régiója, sajnos Nyugat-Európában ez a szemléletmód nem divat a politikai elitek körében, miközben a nyugati emberek egyre inkább mintaként tekintenek ránk. Itt, Közép-Európában sokat tanulunk egymástól, érdeklődéssel figyeljük a döntéseket, rendszeresen megosztjuk a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat. Ez a közös fellépés és gondolkodás még tovább erősítheti a térségeket a nemzetközi politikában.

8. Nyugat-Európa több államában is elhangzanak megdöbbentő vélemények arról, hogy a népességfogyás a migrációval pótolható. Európai uniós szinten vannak-e egyeztetések családügyi miniszterek, államtitkárok között a közösen felvállalható utakról, ami nem a migrációt jelenti?

Törésvonal van Nyugat- és Közép-Európa között, ami a demográfiai kihívások megoldásának eszközét illeti. Ez alól talán csak Olaszország a kivétel, ahol éppen egy határozott fordulat zajlik, nemet mondtak az illegális migrációra és középpontba helyezték a gyermekvállalás támogatását. Nemrég tárgyaltunk az új családügyi miniszterrel és egyetértettünk abban, hogy erősíteni kell a közös fellépést a családok támogatásáért. Természetesen szlovák, cseh és lengyel barátainkkal is gyakran egyeztetünk demográfiai kérdésekben, most járt nálam a bolgár miniszterelnök-helyettes, aki a demográfiáért felelős, Ausztria, Lettország, Szlovénia és Horvátország is érdeklődik a magyar modell iránt.

Sajnos a migrációt pártoló erők továbbra is többségben vannak az Európai Unióban, az elmúlt évek politikai csatározásai pedig jól mutatják, hogy nem is igazán hallják meg azokat a hangokat, melyek a tömeges bevándorlásban veszélyt látnak. Számunkra az legfontosabb, hogy ahogy mi tudomásul vesszük az ő döntéseiket, úgy ők is fogadják el, hogy mi a magyar gyermekekben látjuk a magyar jövőt. Bízom benne, hogy a májusi európai parlamenti választások megváltoztatják az erőviszonyokat, és végre többségbe kerülnek a családpárti erők.

9. Ön három gyerek édesanyja, és több kormánypárti politikus is nagycsaláddal dicsekedhet. Megítélése szerint társadalmi szinten mennyire fontos a pozitív példa az emberek számára?

Ez egyfelől hitelességi kérdés is, másfelől pedig nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy leginkább a példaképek tudnak motiválni, ösztönözni. Számomra az a fontos, hogy aki sikeres a szakmájában, az mutassa meg azt is, ha boldog családanya vagy családapa, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Sőt!