Novák Katalin Tusványoson: Elismerik a magyar eredményeket – Origo

Novák Katalin Tusványoson: Elismerik a magyar eredményeket – Origo

A gyerekvállalás személyes döntésekről szól, de egyre többen ismerik fel, hogy a döntésükkel egy tágabb közösség jövőjét is befolyásolják – mondta Novák Katalin az Origónak. A tusványosi táborban sokan elismerően nyilatkoztak az év elején indult úgynevezett Köldökzsinór-programról, amelyben a határon túl élő magyar édesanyák is igénybe vehetik az anyasági támogatást és a babakötvényt – tette hozzá az Emmi családpolitikai államtitkára.

Komoly eredmények

Szólt arról is, hogy a tábor résztvevői világosan látják, hogy a demográfia ügye az egyes számú nemzeti sorskérdés, mind határon innen, mind határon túl. A magyarság hosszú távú megmaradásának a záloga, hogy minél több gyermek szülessen – tette hozzá. Novák Katalin kifejtette, hogy a tábor résztvevői és előadói is elismerik, hogya magyar családpolitika nagyon komoly eredményeket ért el az elmúlt években,de további teendőkre van szükség ahhoz, hogy sikerüljön megfordítani a kedvezőtlen trendeket.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a gyermekvállalás személyes döntésekről szól, de egyre többen ismerik fel, hogy a döntésükkel egy tágabb közösség jövőjét is befolyásolják. A táborban sokan elismerően nyilatkoztak az év elején indult úgynevezett Köldökzsinór-programról, amelyben a határon túl élő magyar édesanyák is igénybe vehetik az anyasági támogatást és a babakötvényt. Az idei első félévben beérkezett 5 ezer igénylésből több mint 2500 Erdélyből érkezett. Szükség van az anyagi ösztönzésre, de ez önmagában kevés, ha nem párosul családközpontú közgondolkodással.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (j) a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos)

Minél hamarabb kéne gyermeket vállalni

Novák Katalin elmondta, hogy többen azt szorgalmazták a hallgatóság köréből, hogy a fiatalokat arra kellene ösztönözni, hogy hamarabb vállaljanak gyereket. Ehhez kapcsolódott, hogy a jövőben a gyermekfelügyelet, a bölcsődei és óvodai férőhelyek további bővítésére lenne szükség. Erre szolgáló források a költségvetésben már most is szerepelnek. A tervek között szerepel az úgynevezett kismama-szövetkezetek létrehozása, amely abban segítene, hogy a fiatal anyukák a kisgyermekek mellett tudnának rugalmas időkeretben dolgozni azt megelőzően, hogy visszatérnek a munkaerőpiacra. A jogszabályi feltételek kidolgozása a következő időszak feladata – mondta Novák Katalin.

Szólt arról is, hogy nagy sikert arattak a határon túli közösségben a Családok évéhez kapcsolódó pályázatok, melyeket a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság koordinál. Eddig cégek, vállalkozások tudtak jelentkezni, ősszel egyházak és civil szervezetek is pályázhatnak családbarát programok megvalósítására.