Nem kell félni a gyerekvállalástól! – Lokál

Nem kell félni a gyerekvállalástól! – Lokál

Idén 29. alkalommal tartják meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort Tusnádfürdőn. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tusványosi látogatásáról hazafelé tartva mesélt élményeiről lapunknak. 

 

– Hogy érezte magát Tusványoson?

– Izgalmas volt, ahogy mindig, rendkívül tartalmas beszélgetéseken vehettem részt, és olyan kiváló emberekkel beszélgethettem, mint például Kató Béla erdélyi református püspök úr. Meghatározó élmény erdélyi közéleti személyiségekkel megvitatni azokat a kérdéseket, amelyek a határon túli magyarságot ugyanúgy érintik, mint az anyaországban élőket. Egy másik nézőpontot ismerhetünk meg, de a célunk közös, a magyarság gyarapodása, erősítése.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszél, mellette Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke

– Egyedül utazott?

– Igen, pedig minden évben felmerül, hogy a gyerekeink és a férjem is elkísérjenek, de idén csak egy napra tudtam eljönni, és ebbe az egy napba három panelbeszélgetés, számtalan interjú és személyes találkozók is bele voltak sűrítve. Ez a családnak nem lenne kikapcsolódás, pedig a rendezvény abszolút gyerekbarát. Egyre több fiatal párt látok, hátukon babával, kisgyerekkel, azt hiszem, ez is azt üzeni, hogy gyerekekkel is érdemes nekivágni. Tusványoson sok a gyermekprogram, van gyerekjátszó, és a környezet is alkalmas arra, hogy ott egy kisgyerekes család akár napokig jól érezze magát.

– Ez volt a panelbeszélgetéseik központi témája. Melyiket tartotta a legfontosabbnak ezek közül?

– Talán a demográfiai kérdésekkel kapcsolatos beszélgetést. Olyan impulzusokat kaptam a beszélgetőpartnereimtől és a közönségtől, ami segíti a további gondolkodást, munkát. Egyetértettünk abban, hogy az öregedő társadalomból fiatalodó, gyarapodó nemzetté válás sorskérdés. Egyébként nincs ma olyan ország Európában, ahol elegendő gyermek születne, ezzel szemben a magyar tendenciák javulnak, hiszen a 2011-ben bekövetkezett mélypont óta növekszik a gyermekvállalási kedv, az akkori tizenkettőhöz képest tizenöt gyermek születik átlagosan tíz családonként. Ez jelentős növekedésnek számít, ami bizakodásra ad okot.

Kisgyermek a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn

– Mit gondol, mi növelhetné a gyerekvállalási kedvet?

– Egyrészt látnunk kell a gyermekvállalással járó felelősséget, mert elsősorban a fiatalokon múlik, milyen lesz a jövőnk. Másrészt az őszinte, nyílt beszéd is fontos. Nem szabad elhallgatni a gyermekvállalás nehézségeit, nem kell azt mondani egy fiatalnak, hogy ez egy sétagalopp és hogy mindig egyszerű a problémákat megoldani, mert ez nem igaz. Viszont ebben tud segíteni a közösség és végső soron a kormány is, családtámogatással, a bölcsődei és óvodai férőhelyek növelésével, a családok tehermentesítésével. Jó lenne, ha a fiatalok nem tartanának attól, hogy a gyerekek születésével véget ér az élet, mert nemhogy véget ér, valójában akkor kezdődik!