Apák napi írásom – Magyar Hírlap

Apák napi írásom – Magyar Hírlap

Apák napjára
Amikor egészen kicsi voltam, séta közben mindig Apu kisujját markoltam meg, s tudtam, biztonságban vagyok. Lehetett vele két-vállra-fektetőset játszani, az ő ölében ülve “vezettem” először autót, tőle kaptam a legjobb olvasmány-tippeket, Anyuval együtt ő jelölte ki azokat a határokat, melyek között mi, gyerekek biztonsággal mozoghattunk, s melyek atlépésével folyamatosan próbálkoztunk. Apu jelen volt az életem minden igazán fontos pillanatában. Szükségem volt és van az anyai gondoskodás mellett arra a féltő szeretetre is, amit Édesapámtól kaptam. Számomra így kerek a világ.
A gyermekvállalás egy nő és egy férfi közös felelőssége, ketten kellenek hozzá. Kell a nő is, a férfi is. Kell a két “igen” (és a két nem: a női és a férfi). A gyermekeknek pedig szülőkre van szükségük. Egy édesanyára és egy édesapára, akik a felelősséget közösen vállalva, egymást is támogatva szeretik őket, és gondoskodnak róluk.
Az apák napját a 20. század eleje óta tartják számon, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük. Itthon nincs még hosszú hagyománya, de jó, ha van az évben egy olyan nap, amikor az átlagosnál többet gondolunk az apák fontos szerepére.

Tisztelt Édesapák!
Köszönjük, hogy ott vannak családjuk életében. Köszönjük, hogy mertek elköteleződni, hogy igyekeznek biztonságot teremteni, hogy dolgoznak a szeretteikért. Köszönjük, ha aktívan részt vesznek a család életében, ha követendő mintát mutatnak a gyerekeiknek, ha helyt állnak a munkában és ha jut emellett idő az otthoni teendőkre is. Köszönjük, hogy erősek, amikor erőre van szükség, hogy társak abban, amihez egy ember kevés.
Gyermekeiknek szükségük van Önökre! Kell az apai minta, kellenek az apás játékok, szükség van az atyai szigorra, az erős kéz nyújtotta biztonságra. A fiúknak példakép kell, akit lehet utánozni, s akire később lehet haragudni, vagy éppen el lehet mosolyodni, amikor rájönnek, hogy mennyire hasonlítanak rá. A kislányoknak kell az Édesapa, aki nekik is tartást adva kényezteti és a tenyéren hordozza őket, és akinek egyénisége az ő párválasztásukra is hatással lehet.
És nem csak a gyereknek kell apa, hanem az anyává vált nőnek is kell az apává vált férfi.
Nagy szükség van Önökre! Szükség van a felelősséget vállalni képes férfiakra, akik elég erősek ahhoz, hogy bírják a munka és a családi élet kettős terhét és elég gyengédek ahhoz, hogy egy kisbabát ringassanak.

Köszönöm saját édesapámnak és férjemnek, hogy jelen levő, aktívan szerető apukák!

Isten éltesse az Édesapákat!