Nyílt levél Vona Gábor, a Jobbik elnökének a nyugdíjasokra tett kijelentéseivel kapcsolatban

Nyílt levél Vona Gábor, a Jobbik elnökének a nyugdíjasokra tett kijelentéseivel kapcsolatban

Tisztelt Vona Gábor!

Kérem Öntől, hogy hagyja békén a nyugdíjasokat! Ne használja őket ütközőnek, ne próbáljon szembeállítani fiatal és idős magyar embereket egymással úgy, hogy közben a nemzet egységének fontosságáról szónokol! Ne keltsen hamis képzetet “fideszes, viktoriánus” nyugdíjasokról, akiket Ön agresszív, manipulálható emberekként fest le. Persze közben megteszi a kötelező köröket, beszél az időseknek kijáró tiszteletről, a ledolgozott évek megbecsüléséről, no meg ott vannak az üres jobbikos ígéretek. De ez talán inkább csak súlyosbítja azt a tényt, hogy közben ellenérzést gerjeszt az érintett idős emberek jelentős csoportjával szemben. Teszi mindezt arra hivatkozva, hogy egy-egy rendezvényen a többi korosztály mellett idős embereket is látott, akiknek a viselkedése nem nyerte el az Ön tetszését.

Ön tegnap nyílt levelet írt az Idősek Tanácsa tagjainak, elnökének és alelnökének. Ha már levélírásba kezdett, vehette volna a fáradtságot, hogy utánanéz, kik is vezetik ezt a testületet. Mint az Idősek Tanácsa alelnöke, levelére én válaszolok.

Levelében Ön újra sérteget. Az Idősek Tanácsa tagjairól nem feltételezi, hogy tájékozódás után nyilatkoznak meg egy ügyben. Elolvastuk az Ön elhíresült Facebook bejegyzését. Az Ön szavai egyértelműek. Idős emberek tömegeiről feltételezi, hogy képtelenek az érett gondolkodásra, hogy radikalizálódtak, hogy agresszívek. Az Ön által használt jelzők sértőek, egyes kifejezések stílusát nem is minősíteném.

Magam is úgy gondolom, hogy tartozik egy bocsánatkéréssel, ha már ezt Ön is a politikusok jó tulajdonságai között tartja számon. Megítélésem szerint egy felelős politikus azt is tudja, hogy súlya, hatása van az általa mondottaknak. Márpedig az Ön szavainak a hatása nem lehet más, csak indulatok, egymásnak feszülő érzelmek, a fiatalok és az idősek generációjának egymással szembeni kijátszása. Így akar egységet teremteni a magyar nemzetben? Szomorú.

Én bízom a magyar emberek józan eszében, tisztánlátásában. A fiatalokéban és az idősekében egyaránt. Biztos vagyok benne, hogy átlátnak a szitán. Tudják, kitől mire számíthatnak.

Üdvözlettel:

Novák Katalin

az Idősek Tanácsa alelnöke